11.2.19

Banoffee blondie


Blondie to wypiek typu brownie, ale z białą czekoladą.

To banoffe blondie:
oprócz białej czekolady, zawiera także  banany i chrupiące migdały w karmelu,
jest średnio trudne do zrobienia (przyznaję bez bicia, że pralina migdałowa za pierwszym razem mi się nie udała, ups),
wychodzi bardzo słodkie, mokre i pyszne.


Banoffee blondie
(źródło: Cake Rachel Allen)

Składniki (na formę 20 x 20 cm):

Migdałowa pralina
  • 100 g cukru
  • 100 g migdałów ze skórką w całości 
Ciasto
  • 100 g masła, pokrojonego w kostkę
  • 225 g białej czekolady, połamanej na kawałki
  • 175 g brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 200 g bardzo dojrzałych bananów, rozgniecionych widelcem
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli



Najpierw zrobić pralinę (można przygotować ją wcześniej i trzymać w zamkniętym słoiku). Cukier wysypać równomiernie na dnie dużej patelni (najlepiej z nieprzywieranym dnem. Rozłożyć migdały. Gotować na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu całą patelnią, aż cukier rozpuści się i zrobi złoty. Całość przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, odstawić do zastygnięcia.

Gdy pralina stwardnieje, rozdrobnić ja w blenderze na kawałki przypominające wielkością okruchy chleba.

Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, trochę ostudzić.

Masę czekoladowo-maślaną zmiksować z: cukrem, jajkiem, bananami i wanilią. Wmieszać pralinę.

Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiać razem do dodać do reszty składników.

Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 30–35 min., aż wierzch zrobi się złoty.

Tadam!
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger