10.9.18

Lekakh — żydowskie ciasto miodowe


Lekakh żydowskie ciasto miodowe:
piecze się na święto Rosz ha-Szana, czyli judaistyczny Nowy Rok (w tym roku przypada między 9 a 11 września),
jest bardzo intensywne w smaku, słodkie i wilgotne,
nie zawiera nabiału,
można do niego dodać kawałki jabłek,
najlepiej przygotować je dzień wcześniej, przechowywać w lodówce i podawać w temperaturze pokojowej,

przypomina piernik,
długo zachowuje świeżość.



Lekakh żydowskie ciasto miodowe
(źródło)

Składniki (na keksówkę 22 cm):

  • 1 1/4 szklanki (175 g) mąki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki goździków, opcjonalnie
  • 1/4 łyżeczki kardamonu lub gałki muszkatołowej, opcjonalnie
  • 2 duże jajka
  • 1/2 szklanki (100 g) cukru
  • 1/2 szklanki (120 ml) miodu (użyłam malinowego)
  • 1/3 szklanki (80 ml) oleju roślinnego
  • 1/2 szklanki ciepłej kawy lub herbaty (wymieszać 1/2 szklanki wrzątku z 1 łyżeczką kawy rozpuszczalnej lub torebką herbaty)
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

 

Piekarnik rozgrzać do 170°C. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.

Mąkę przesiać z: sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia, solą i przyprawami, odstawić na bok.

Jajka zmiksować z cukrem i miodem. Zmniejszyć prędkość i dolać powoli olej i wanilię. Dodać 1/3 mąki, a następnie 1/2 kawy lub herbaty, 1/3 mąki, resztę kawy lub herbaty i mąkę. Miksować tylko do połączenia się składników.

Masę przelać do formy.

Piec przez 3550 min. lub do tzw. suchego patyczka.

Tadam!

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger