27.8.18

Chłopski keks jabłeczny


Chłopski keks jabłeczny:
to idealny wypiek na drugie śniadanie lub podwieczorek,
jest łatwy i szybki do zrobienia,
wychodzi bardzo lekki, puszysty, delikatny i wilgotny,

długo zachowuje świeżość.



Chłopski keks jabłeczny
(źródło: Szarlotki Janneke Philippi)

Składniki (na formę 18x28 cm):

  • 200 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 200 + 25 g cukru
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 200 g mąki
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka
  • 2 jabłka deserowe
  • 1 łyżeczka cynamonu



Masło ubić z 200 g cukru i solą. Nie przerywając miksowania, dodać po kolei jajka.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dosypać do reszty składników. Dolać mleko.

Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej formy, wygładzić wierzch.

Jabłka obrać, pokroić w kostkę i wymieszać z 25 g cukru i cynamonem. Rozłożyć na wierzchu ciasta.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 3040 min. lub do tzw. suchego patyczka.

Tadam!

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger