2.7.18

Wegański biszkopt z owocami wg Wegan Nerd


Wegański biszkopt z owocami wg przepisu z książki Wegan Nerd:
jest łatwy do przygotowania, bez użycia miksera,
zawiera wegańską maślankę, czyli mieszankę napoju roślinnego z octem, dzięki czemu ładnie rośnie,
wychodzi miękki i wilgotny, 
długo zachowuje świeżość,
 pasują do niego każde owoce.

PS. Nie wierzyłam, że będzie aż tak smaczny... a jednak!:)


Wegański biszkopt z owocami
(źródło: Wegan Nerd. Moja kuchnia roślinna Alicja Rokicka)

Składniki (na formę 20x20 cm):

  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • szczypta soli
  • ulubione owoce



Mleko wymieszać z octem, odstawić na 15 min. (w ten sposób powstanie wegańska maślanka).

Do dużej miski przesiać: mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Wmieszać cukier. Zrobić dołek i wlać do niego mleko, wymieszać szpatułką. Dodać olej i sól, dokładnie wymieszać (nie robiąc tego zbyt długo).

Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy. Na wierzchu ułożyć owoce.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez 2030 min. lub do tzw. suchego patyczka.

Tadam!

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger