25.6.18

Jagodzianki


Te jagodzianki są:
puszyste,
zwarte,
wilgotne,
z dużą ilością owoców. 



Jagodzianki

Składniki (na 16 sztuk):

Ciasto
  • 8 g drożdży instant
  • 500 g mąki (najlepiej chlebowej)
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 120 g cukru
  • 250 ml mleka, lekko podgrzanego
  • 80 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
Ponadto
  • 300 g jagód
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mleka




Do misy miksera przesiać drożdże i mąkę. Dodać kolejno: sól, żółtka, cukier, mleko i masło. Całość wyrobić końcówką-hakiem na gładkie ciasto. Misę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na ok. 1 1/2 h, aż ciasto podwoi swoją objętość.

W miseczce wymieszać jagody, cukier i mąkę.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, a następnie podzielić je na 16 równych części. Każdą z nich uformować  dłońmi w płaski placek, na środek nałożyć 1 czubatą łyżkę nadzienia. Bułeczki mocno zlepić (jak sakiewki) i ułożyć na papierze do pieczenia łączeniem do dołu. Odstawić do ponownego wyrastania na ok. 30 min.

Wierzch jagodzianek posmarować mlekiem.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C (grzałka góra-dół) przez ok. 20 min., do zrumienienia.

Tadam!

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger