14.12.17

Sablés à la vanille – francuskie ciasteczka waniliowe


Sablés à la vanille to francuskie ciasteczka, które są:
waniliowe,
kruche,
chrupiące,
i po prostu pyszne!

Kluczem do sukcesu jest to, aby mąkę miksować z resztą składników jedynie do momentu, aż całość zacznie przypominać piasek, czyli sablé po francusku.

*to jeden przepisów, który już był na blogu, ale niechcący go usunęłam


Sablés à la vanille – francuskie ciasteczka waniliowe
(źródło: Patisserie made simple Edd Kimber)

Składniki (na 40 sztuk):
  • 1 laska wanilii lub 2 łyżeczki pasty waniliowej
  • 200 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 175 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 2 duże żółtka
  • 400 g mąki, przesianej
  • cukier trzcinowy do obtoczenia ciastek


Z laski wanilii wyskrobać nasionka i zmiksować je z masłem. Dosypać cukier i sól, miksować aż masa będzie jasna i puszysta. Dodać żółtka i mąkę, miksować na niskich obrotach tylko do momentu aż całość będzie przypominać piasek.

Masę przełożyć na blat i uformować z niej dwa wałki o średnicy 4 cm, owinąć każdy folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 3 h.

Wałki ciasta obtoczyć w cukrze trzcinowym. Ostrym nożem kroić ciasteczka o grubości 1 1/2 cm i układać je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia.

Piec przez 20 – 25 min. w piekarniku rozgrzanym do 160°C.

Tadam!

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger