piątek, 4 sierpnia 2017

Sablés à la vanille – francuskie ciasteczka waniliowe

W Dolinie Muminków panował ogromny upał. Nawet muchy nie miały siły brzęczeć. Drzewa stały zakurzone i jakby zmęczone.

Nie tylko w bajkowej krainie nastało w końcu prawdziwe lato  i żar leje się z nieba. Jeśli mimo to włączenie piekarnika Was nie przeraża, koniecznie upieczcie te przepyszne ciasteczka. Można je zabrać w pudelku na plażę lub piknik. Sablés to niezwykle kruche ciacha wywodzące się z Francji. Kluczem do sukcesu jest to, aby mąkę miksować z resztą składników jedynie do momentu, aż całość zacznie przypominać piasek, czyli sablé po francusku. Przepis pochodzi z książki zwycięzcy pierwszej edycji brytyjskiej wersji programu Bake Off



Sablés à la vanille – francuskie ciasteczka waniliowe
(źródło: Patisserie made simple Edd Kimber)

Składniki (na 40 sztuk):
  • 1 laska wanilii lub 2 łyżeczki pasty waniliowej
  • 200 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 175 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 2 duże żółtka
  • 400 g mąki, przesianej
  • cukier trzcinowy do obtoczenia ciastek


Z laski wanilii wyskrobać nasionka i zmiksować je z masłem. Dosypać cukier i sól, miksować aż masa będzie jasna i puszysta. Dodać żółtka i mąkę, miksować na niskich obrotach tylko do momentu aż całość będzie przypominać piasek.

Masę przełożyć na blat i uformować z niej dwa wałki o średnicy 4 cm, owinąć każdy folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 3 h.

Wałki ciasta obtoczyć w cukrze trzcinowym. Ostrym nożem kroić ciasteczka o grubości 1 1/2 cm i układać je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia.

Piec przez 20 – 25 min w piekarniku rozgrzanym do 160°C.

Tadam!


English version

Vanilla Sables – french vanilla shortbreads
(source: Patisserie made simple Edd Kimber)

Ingredients (makes 40):
  • 1 vanilla pod or 2 tsp vanilla bean paste
  • 200 g butter, at room temperature
  • 175 g caster sugar
  • 1/2 flaked sea salt
  • 2 large egg yolks
  • 400 g plain flour
  • demarara or turbinado sugar, to decorate


Cut the vanilla pot in half and scrape the seeds. Put it in a bowl of an electric mixer. Add the butter and beat until smooth and creamy. Add the sugar and salt and beat until light and fluffy. Add the egg yolks. Sift in the flour in one go and mix on slow speed until the mixture resembles sand (don’t overmix!).

Tip the mixture onto a work surface and use your hands to gently bring together into a uniform dough. Divide the dough in half and roll into 2 logs, 4 cm thick. Wrap in clingfirm and chill for 3 h.

Preheat the oven to 160°C.

Roll the dough in demarara sugar, coating the entire outside of the logs. Using a sharp knife, cut the dough into 1 1/2 cm-thick slices and put onto baking trays with baking paper.

Bake for 20 – 25 mins.

Tada!

20 komentarzy:

  1. Kompletnie nie znam tych ciasteczek.
    Wydają się całkiem fajne.
    Mogłabym przetestować chętnie przepis. Warto spróbować.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo pomysłowe ciasteczka. Książka na pewno jest ciekawa i zawiera wiele ciekawych przepisów. Gdy przeczytałam, że masło ma mieć temperaturę pokojową. Wyobrażałam sobie jak pływa w papierku 😊😁😂 niestety u mnie jest ogromny żar. 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W taką pogodę przynajmniej osiągnie tę temperaturę 10 razy szybciej:P

      Usuń
  3. Bardzo fajne ciasteczka :) Na takie miałabym teraz ochotę do kawki :) Podkradam kilka sztuk :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Niesamowite te ciasteczka, narobilas mi checi. Takze na ksiazke. Zajadam sie wlasnie kupowanymi wafelkami i wyobrazam jakie pyszne sa te ciacha :-) Pozdrawiam wakacyjnie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Książka pełna przepisów na francuskie pyszności:)

      Usuń
  5. Ależ one wyglądają, nic tylko chrupać :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają tak chrupiąco! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają naprawdę pysznie, małe co nieco do pochrupania :)

    OdpowiedzUsuń
  8. nie przeraża mnie włączony piekarnik nawet przy takich upałach jak mamy teraz....ciasteczka kuszą oj kuszą:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają super i na pewno też smakują rewelacyjnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Te błyszczące cukrem boki robią smakowite wrażenie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Francuskie i kruche? Kupiłaś mnie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Mniam, wyglądają pysznie :)
    U mnie upałów nie ma, więc włączanie piekarnika ani trochę mnie nie przeraża ;)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw coś od siebie:)