czwartek, 10 sierpnia 2017

Kompot z czarnych porzeczek

Żaden napój nie smakuje mi w gorące dni tak bardzo, jak domowy kompot prosto z lodówki. Ostatnio ugotowałam go z czarnej porzeczki. Wersja z tych kwaśnych owoców okazała się o wiele bardziej pracochłonna od tej z wiśni czy truskawek. Oberwanie czarnych kulek z gałązek zajmuje sporo czasu, ale warto się pomęczyć – kompot wychodzi intensywny w smaku i pyszny.



Kompot z czarnych porzeczek

Składniki:
  • 75 g czarnych porzeczek
  • 1 1/2 l wody
  • 1/2 szklanki cukru (lub wedle uznania)


Porzeczki wrzucić do garnka, zalać wodą i dosypać cukier. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 5 – 10 min.

Ostudzić do temperatury pokojowej, odcedzić, a następnie schłodzić w lodówce.

Tadam!



English version

Black Currant Kompot – polish homemade juice

Ingredients:
  • 750 g black currants
  • 1 1/2 l water
  • 1/2 cup granulated sugar (or to taste)


Put the currants in a pot. Pour in water and add the sugar. Bring to the boil, reduce the heat and cook for 5 – 10 mins.

Cool the kompot to room temperature, strain and refrigerate.

Tada!

15 komentarzy:

  1. Uwielbiam czarne porzeczki :) taki kompot smakuje wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak w upale najlepiej sprawdzają się domowe kompoty 😍

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak naprawdę to chyba nigdy nie piłyśmy kompotu z czarnych porzeczek O.O
    Ale musi być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  4. Moim zdaniem tak właśnie ma wyglądać prawdziwie rewelacyjny kompocik! :)
    Od razu bym się skusiła. Wcale by mnie nie trzeba było namawiać.
    Super!
    Pozdrowionka piątkowe :) Miłego popołudnia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czarne porzeczki zawsze będę ubóstwiać w każdej postaci. Wyobrażam już sobie smak tego pysznego napoju.. Niebo w gębie

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam czarną porzeczkę. Jestem pewna, że ten kompot by mi smakował

    OdpowiedzUsuń
  7. Zgadzam się na upały niezastąpiony 😊

    OdpowiedzUsuń
  8. Zgadzam się, kompot z czarnych porzeczek jest wyjątkowo pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Czarne porzeczki są świetne, szkoda tylko, że trochę kwaśne i trzeba dodać cukier. Uwielbiam domowe kompoty.

    OdpowiedzUsuń
  10. Aż poczułam ten smak, patrząc na zdjęcia...

    OdpowiedzUsuń

Zostaw coś od siebie:)