czwartek, 6 lipca 2017

Lekkie ciasto biszkoptowe z truskawkami

Pierwszy i ostatni w to lato przepis z truskawkami. Niestety w tym roku musiałam pominąć te owoce w moich wypiekach, ponieważ najprawdopodobniej dostałam na nie alergii;( Nie mogłam jednak powstrzymać się i upiekłam z ich dodatkiem to jedno ciasto na spotkanie z przyjaciółkami. Wyszło tak lekkie, delikatne i pyszne, że trudno było zatrzymać się na zjedzeniu tylko kawałka. Pasują do niego nie tylko truskawki, ale także inne owoce – maliny, jagody, wiśnie, brzoskwinie czy jabłka. Na pewno wrócę do tego przepisu nie raz. Bardzo polecam!



Lekkie ciasto biszkoptowe z truskawkami

Składniki (na kwadratową formę 21 x 21 cm):
  • 4 jajka, białka i żółtka oddzielnie
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 ml oleju
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub nasionka z 1 laski wanilii
  • 1 1/3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 400 g truskawek, odszypułkowanych i przekrojonych na pół
  • 2 łyżki cukru perlistego, opcjonalnie


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka ubić na sztywną pianę. Łyżka po łyżce dosypać cukier. Dodać kolejno żółtka. Wlać olej i wanilię. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać razem i delikatnie wmieszać do masy.

Ciasto przelać do natłuczonej formy. Na wierzchu ułożyć owoce i posypać je cukrem perlistym.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez 45 min. lub do tzw. suchego patyczka.

Tadam!


English version

Light Sponge Cake with Stawberries

Ingredients (21 cm square tin):
  • 4 eggs, separated and at room temperature
  • 1/2 cup granulated sugar
  • 100 ml vegetable oil
  • 1 tsp vanilla paste or 1 vanilla pod
  • 1 1/3 cup plain flour
  • 1 tsp baking powder
  • 400 g strawberries, hulled and halved


Whisk the egg whites until stiff. Gradually add the sugar. Then mix in one egg yolk at a time. Sift together the flour and baking powder, then add very carefully to the mixture.

Pour the mixture into the greased cake tin. Arrange the strawberries on top.

Bake in 170°C for 45 mins or until skewer inserted into the centre of the cake comes out clean.

Tada!

25 komentarzy:

  1. Takie ciasta na lato są najlepsze:)mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie tylko na lato - z gruszkami czy jabłkami też będą pyszne:)

      Usuń
  2. Aż chce się zjeść kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam wszelkie ciasta biszkoptowe. Lekkie i wakacyjne.
    Świetne smaki. Zwłaszcza z truskawkami - poezja :)
    Pozdrowionka wakacyjne z ciepłej Austrii :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe ciasto!:) Alergia na truskawki musi być koszmarna:(

    OdpowiedzUsuń
  5. Alergia na te pyszne owoce to rzeczywiście przykra sprawa!

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszne, poproszę o duży, duży kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto wygląda przepysznie! <3
    Szkoda, że dostałaś alergii :( Może to wina jakiś substancji chemicznych, którymi były pryskane, a nie samych truskawek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Próbowałam owoców z różnych źródeł i zawsze kończyło się na piciu wapna:/

      Usuń
  8. uwielbiam takie proste ciasta :) muszę przyznać, że u mnie w tym królowały jakieś przekombinowane truskawkowe pyszności, a takiego najzwyklejszego ciasta zabrakło

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ciasto niby jest zwykłe, ale dawno żadne mi tak nie smakowało:)

      Usuń
  9. Takie ciasta bardzo lubię :) Zawsze wychodzą mega pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Z truskawkami zawsze i wszedzie <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo chętnie zjadła bym kawałek, pysznie i lekko wygląda -:)

    OdpowiedzUsuń
  12. to musi być pyszne ! uwielbiam takie ciasta

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam takie ciasta, można dodać sezonowe owoce i ciasto zawsze wyjdzie bardzo smaczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja się w tym roku w pełni nacieszyłam sezonem truskawkowym, ale takiego ciasta jeszcze nie jadłam. Może się skuszę na koniec...

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale pychotka, szkoda tylko że sezon na truskawki już dobiegł końca.

    OdpowiedzUsuń
  16. Truskawki w takim ciachu to pyszna magia ^^ Do tego kakao by się przydało :P

    OdpowiedzUsuń
  17. zdecydowanie moje ulubione ciasta to takie proste, lekkie i delikatne ;) I z truskawkami ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Cudowne ciacho, porywam kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Przykro mi z powodu alergii :( Ale ciasto świetne!

    OdpowiedzUsuń
  20. Pyszne :) Ciasta z truskawkami nigdy mi się nie znudzą :)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw coś od siebie:)