wtorek, 18 lipca 2017

Kompot z wiśni i malin

Tegorocznego lata nie można nazwać wyjątkowo upalnym. Choć podobno kilka nadchodzących dni ma być w końcu gorących – trzymajmy za to kciuki! A gdy już z nieba będzie lał się upragniony żar, najlepiej orzeźwić się jakimś pysznym schłodzonym napojem – na przykład domowym kompotem z wiśni i malin. Jego zrobienie jest łatwe, szybkie i przyjemne.

 


Kompot z wiśni i malin
  • 500 g wiśni
  • 250 g malin
  • 1 1/2 l wody
  • 5 łyżek cukru (lub wedle uznania)


Wiśnie i maliny wrzucić do garnka, zalać wodą i dosypać cukier. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 5 min.

Ostudzić do temperatury pokojowej, odcedzić, a następnie schłodzić w lodówce.

Tadam!


English version

Cherry Raspberry Kompot – polish homemade juice

Ingredients:
  • 500 g cherries
  • 250 g raspberries
  • 1 1/2 l water
  • 5 tbsp sugar (or to taste)


Put the cherries and raspberries in the pot. Pour in water and add the sugar. Bring to the boil, reduce the heat and cook for 5 mins.

Cool the kompot to room temperature, strain and refrigerate.

Tada!

12 komentarzy:

  1. No i teraz narobiłaś mi ochoty na taki wakacyjny, domowy kompot! Baaa, jakiej ochoty! :) Wypiłabym ze smakiem :) Pyszności!
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda i na pewno jest mega pyszny, więc proszę o szklaneczkę tego kompociku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę zrobić, koniecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. u nas kompot to pozycja obowiązkowa latem, ale w wersji bez cukru :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam kompoty :) Jaki ma piękny kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny!
    To moje wspomnienia z wakacji u babci. Kiedyś piło się kompoty - zdrowe i pyszne...

    OdpowiedzUsuń

Zostaw coś od siebie:)