poniedziałek, 24 lipca 2017

Jagodzianki

Lato bez jagodzianek to nie prawdziwe lato, czyż nie?;) Kupienie dobrych drożdżówek z jagodami nie jest wcale łatwe, a co dopiero zrobienie ich własnoręcznie. Bywa, że pękają w piekarniku lub rozlewają się, tworząc jedną wielką płaską bułę. Często też od razu po upieczeniu ciasto jest twarde i suche. Moje jagodzianki, choć trochę popękały, wyszły bardzo smaczne – miały dużo słodkiego nadzienia oraz puszyste, zwarte i wilgotne ciasto.



Jagodzianki

Składniki (na 16 sztuk):

Ciasto
  • 8 g drożdży instant
  • 500 g mąki (najlepiej chlebowej)
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 120 g cukru
  • 250 ml mleka, lekko podgrzanego
  • 80 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
Ponadto
  • 300 g jagód
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mleka


Do misy miksera przesiać drożdże i mąkę. Dodać kolejno: sól, żółtka, cukier, mleko i masło, wyrobić końcówką-hakiem na gładkie ciasto. Misę przykryć folia spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na ok. 1 1/2 h, aż ciasto podwoi swoją objętość.

W miseczce wymieszać jagody, cukier i mąkę.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, a następnie podzielić je na 16 równych części. Każdą z nich uformować  dłońmi w płaski placek, na środek nałożyć 1 czubatą łyżkę nadzienia. Bułeczki mocno zlepić (jak sakiewki) i ułożyć na papierze do pieczenia łączeniem do dołu. Odstawić do ponownego wyrastania na ok. 30 min.

Wierzch jagodzianek posmarować mlekiem.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C (grzałka góra-dół) przez ok. 20 min., do zrumienienia.

Tadam!


English version

Jagodzianki – Polish Sweet Blueberry Buns

Ingredients (makes 16):

Dough
  • 8 g instant yeast
  • 500 g strong flour
  • pinch of salt
  • 2 egg yolks
  • 120 g granulatem sugar
  • 250 ml milk, warmed
  • 80 g butter, melted and cooled
Also
  • 300 g blueberries
  • 3 tbsp granulated sugar
  • 1 tbsp potato flour
  • 2 tbsp milk


In a bowl of stand mixer, sift together the flour and yeast. Then add the salt, sugar, egg yolks, milk and butter. Knead using a dough hook until smooth. Cover the bowl with plastic wrap and let rise in warm place for 1 1/2 h, until doubled in size.

Knead the risen dough again and divide into a 16 equal parts. Flatten each part in your hands, put 1 heaped tbsp of blueberry filling in the middle and stick together the edges (like a pouch). Place the buns on the baking sheets, pressed edges down. Set aside for about 30 mins to rise. 

Brush the buns with milk.

Bake in 180°C (conventional) for 20 mins or until golden.

Tada!

25 komentarzy:

  1. Uwielbiam jagodzianki :) Narobiłaś mi mega ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Po prostu rewelacja! Bardzo mi się podobają.
    Chciałabym przetestować ten przepis.
    Koniecznie - do spróbowania! :) Jagodzianki nie mają sobie równych.
    Pozdrawiam serdecznie, poniedziałkowo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! Daj znać, jak upieczesz:)

      Usuń
  3. domowe są bezapelacyjnie najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. właśnie jedną jem, niestety kupną. Może w weekend upiekę? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja się właśnie zastanawiam - zrobić w weekend pierogi z jagodami czy kolejne jagodzianki:)

      Usuń
  5. Nie ma to jak świeże jagodzianki :)
    Dziękuję za udział w akcji kulinarnej ,,Łakocie z domowego zacisza”
    http://smilingshrimp.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. O zgrozo, ostatni raz piekłam jagodzianki wieki temu.
    Zjadłabym taką bułeczkę z filiżanką cappuccino 😋

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wcale się nie dziwię - robienie jagodzianek do bardzo fajnych zajęć nie należy;)

      Usuń
  7. Mmm, wyglądają idealnie! Mam ochotę porwać Ci jedną ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale mam na nie ochotę! Własnie piję kawę i brakuje mi tylko takiej smakowite jagodzianki :) Cudne! <3

    OdpowiedzUsuń
  9. co ja bym dała za taką pachnącą,ciepłą bułeczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jeszcze nie robiłam, ale chyba jutro nadrobię

    OdpowiedzUsuń
  11. Jejku jakie cudowne, porywam jedną :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. O rany, jak już widzimy te jagody wypływające to jesteśmy prawie w niebie. Żeby tam być musiałybyśmy je zjeść :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Nad robieniem drożdżówek musze popracować, ale dobre drożdżówki z jagodami znalazłam w jednej piekarni. :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Jagodzianki to moje ukochane drożdżówki <3

    OdpowiedzUsuń
  15. Lato bez jagodzianek absolutnie się nie liczy ;-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam jagodzianki, jednak nigdy nie robiłam sama :) Twój przepis wydaje się być ciekawy, z pewnością przetestuję!

    OdpowiedzUsuń

Zostaw coś od siebie:)