niedziela, 11 czerwca 2017

Proste ciasto z rabarbarem i kruszonką

Rabarbar to warzywo o charakterystycznym kwaśnym smaku, często mylnie brane za owoc. Zawiera dużo minerałów i witamin (m. in. potas, kwas foliowy i witaminę C), które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Jest także bogaty w błonnik oraz ma mało kalorii i niski indeks glikemiczny. Duża ilość rabarbaru w diecie może jednak powodować wypłukanie wapnia z organizmu, za co odpowiada kwas szczawiowy. Choć warzywo to można spożywać na surowo, obróbka termiczna powoduje utratę zawartości prawie połowy niezdrowych szczawianów.

Moja pierwsza w tym roku rabarbarowa propozycja to bardzo pyszne i łatwe ciasto. Słodka kruszonka na wierzchu idealnie przełamuje kwaśny smak warzywa. Polecam!



Ciasto z rabarbarem i kruszonką


Składniki (na tortownicę 23 cm):
  • 4 łodygi rabarbaru (ok. 700 g) + 70 g cukru
  • 150 g masła, miękkiego
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub 1 laska wanilii
  • 220 g mąki, przesianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, przesianego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, przesianej
Kruszonka
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 100 g mąki


Najpierw przygotować kruszonkę: rozetrzeć między palcami masło, cukier i mąkę do momentu, aż mieszanina zacznie przypominać okruchy chleba. Uformować dysk, zawinąć go w folię spożywczą i wsadzić do lodówki.

Rabarbar obrać, odciąć końce, pokroić na kawałki o szer. 1 cm, wrzucić do miski i wymieszać z cukrem. Odstawić na ok. 20 min., aż warzywo puści sok.

Masło zmiksować z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać stopniowo jajka. Dolać wanilię, a następnie dosypać: mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.

Ciasto przełożyć do natłuszczonej tortownicy. Na wierzchu ułożyć odcedzony rabarbar i posypać kruszonką.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 1 h lub do tzw. suchego patyczka.

Tadam!


English version

Rhubarb Crumble Cake

Ingredients (23 cm springform cake tin):
  • 4 sticks of rhubarb (about 700 g) + 70 g granulated sugar
  • 150 g butter, softed
  • 200 g granulated sugar
  • 4 eggs
  • 1 tsp vanilla paste or 1 vanilla pod
  • 220 g plain flour, sifted
  • 1 tsp baking powder, sifted
  • 1/2 tsp baking soda, sifted
Crumble topping
  • 50 g butter
  • 50 g granulated sugar
  • 100 g plain flour


First, make the crumble topping: using your fingertips, rub together the butter, sugar and flour until it resembles breadcrumbs. Flatten the dough into a disk shape, wrap in cling film and chill.

Wash, peel and cut the rhubarb into a 1 cm chunks. Then mix with sugar and set aside for 20 mins.

Mix the butter and sugar until light and fluffy. Gradually add the eggs. Pour the vanilla and the add the flour, baking powder and baking soda.

Spoon the mixture into the greased cake tin. Scatter the top of the cake with the strained rhubarb and then with the crumble.

Bake in 180°C for about 1h or until a skewer inserted into the centre of the cake comes out clean.

Tada! 

31 komentarzy:

  1. Uwielbiam ciacha z rabarbarem! Robię podobne również z kruszonką - nigdy się mi nie znudzi :)
    P.S. Cudna patera :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda obłędnie *-* taką mi narobiłaś teraz ochotę na rabarbar

    OdpowiedzUsuń
  3. w tym roku tylko jedno ciasto z rabarbarem zrobiłam, za mało, oj za mało. Wygląda Twoje cudownie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo pięknie i smakowicie wygląda.Zabieram kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda i na pewno smakuje obłędnie :) Daj kawałeczek... ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rabarbar+kruszonka=nieeebo <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie ciasta, pycha!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto wygląda pięknie, domowo... aż chce się zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Proste, ale jakie smaczne! Wygląda cudownie <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Wielbimy rabarbar <3 Pod kruszonką lub karmelizowany jest najlepszy!
    Ciacho wymiata :D

    OdpowiedzUsuń
  11. idealne,u nas rabarbar jemy często na surowo bez cukru,taki hardkor :D

    OdpowiedzUsuń
  12. ależ ono apetyczne :) i ta kruszonka mniam :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Fajne ciacho! Ja niedawno piekłam babeczki ale ciacho ma inną zaletę, jest kruszonka ;D

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo często piekę podobne ciasto:) Uwielbia je cała rodzinka:D

    OdpowiedzUsuń
  15. Pychota. Trzy kawałki poproszę:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo mi się podoba to ciasto.
    Znam różne wersje rabarbarowców, ale to jest przefajne.
    No i mojej ukochanej kruszonki nie brakło.
    Pozdrawiam Cię serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda pysznie. :3
    Szkoda, że w tym roku nie mam dostępu do rabarbaru.

    OdpowiedzUsuń
  18. Proste ale jakie smakowite :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Piszesz, że proste. Dla mnie idealne! Puszyste, po prostu piękne! Aż chce się w nie wgryźć!

    OdpowiedzUsuń
  20. Rabarbar to jest to co tygryski lubią najbardziej.
    Jeśli chodzi o paterę to swego czasu polowałam na taką ale znalazłam tylko na amazonie 😣

    OdpowiedzUsuń
  21. Mniam wygląda pysznie, uwielbiam rabarbar! :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Cudowny torcik z tymi składnikami po prostu poezja ! ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Mmm, boskie! uwielbiam ciasta z rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw coś od siebie:)