czwartek, 18 maja 2017

Wegańskie drożdżowe z golden syrup i kruszonką

Nareszcie wiosna! Matury trwają, powietrze pachnie bzem, a na bazarach pojawia się coraz więcej nowalijek. Aż nie chce się marnować czasu w kuchni. Lepiej pójść na spacer lub posiedzieć na balkonie. Ciasto drożdżowe uchodzi za wymagające i czasochłonne, ale jeśli mamy mikser planetarny, jego zrobienie nie sprawi nam trudności. Potrzeba jedynie cierpliwości. Wegańska drożdżówka z golden syrup i kruszonką smakuje trochę inaczej niż ta na jajkach, ale jest równie pyszna. Puszysta, lekka, wilgotna, z delikatnym posmakiem karmelu. Polecam!



Wegańskie ciasto drożdżowe z golden syrup i kruszonką

Składniki (na kwadratową formę 21 x 21 cm):

Rozczyn
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1/4 szklanki mleka sojowego, lekko podgrzanego
  • 2 łyżki mąki
  Ciasto
  • 320 g mąki
  • 60 g cukru
  • 3/4 szklanki mleka sojowego, lekko podgrzanego
  • 100 ml golden syrup
  • 70 g wegańskiej margaryny, rozpuszczonej i ostudzonej
Kruszonka
  • 70 g mąki
  • 30 g cukru
  • 30 g wegańskiej margaryny


Rozczyn.
Drożdże rozkruszyć do miseczki, zasypać cukrem i poczekać kilka minut, aż się roztopią. Dodać mleko i  mąkę, dokładnie wymieszać. Odstawić na 20 min.

Ciasto.
Mąkę wymieszać z cukrem. Cały czas miksując, dodać kolejno: zaczyn, mleko, golden syrup i margarynę – całość wyrobić końcówką hakiem na gładkie ciasto.

Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania, aż ciasto podwoi swoją objętość (ok. 1 1/2 h).

W międzyczasie w miseczce rozetrzeć między placami składniki na kruszonkę, schłodzić w lodówce.

Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, rozkładając je równo na dnie mokrymi dłońmi. Wierzch posypać kruszonką.

Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 min. na drugie wyrastanie.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C. przez ok. 30 min. lub do tzw. suchego patyczka.

Tadam!


English version

Vegan Yeast Golden Syrup Cake

Ingredients (21 x 21 cm cake tin):

Leaven
  • 20 g fresh yeast
  • 1 tbsp granulated sugar
  • 1/4 cup soy milk, warmed
  • 2 tbsp flour
Dough
  • 320 g plain flour
  • 60 g granulated sugar
  • 3/4 cup soy milk, warmed
  • 100 ml golden syrup
  • 70 g vegan margarine, melted and cooled
Crumble topping
  • 70 g plain flour
  • 30 g granulated sugar
  • 30 g vegan margarine


Leaven.
Crumble the yeast into a small bowl and add the sugar. Once the yeast dissolves, add the milk and flour. Mix well and set aside for 20 mins.

Dough.
Mix the flour and sugar. Still mixing, add the leaven, milk, golden syrup and margarine – knead until smooth, using a stand mixer with dough hook. Cover the bowl with plastic wrap and leave in a warm place until the dough doubled in size (about 1 1/2 h). 

Meanwhile, make the crumble: in a small bowl, rub the flour, sugar and margarine between your fingers until just combined. Chill in the fridge.
       
Transfer the risen dough to the cake tin lined with baking paper. Scatter the top of the cake with the crumble.

Set aside for about 30 mins to rise. 

Bake in 180°C for about 30 mins or until a skewer inserted into the centre of the cake comes out clean.

Tada!

32 komentarze:

  1. Drożdżowe!
    Drożdżowym to zawsze mnie można skusić! Bez wyjątku!
    Musi smakować rewelacyjnie. Mam ochotę na te pyszności, oj mam! :)
    Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też mam słabość do drożdżowego, po mamusi;)

      Usuń
  2. Wygląda pysznie :) bardzo lubię drożdżowe wypieki, ale w wersji wegańskiej jeszcze nie jadłam i chętnie sprawdzę jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie spróbuj, mnie smak zaskoczył:)

      Usuń
  3. Uwielbiam drożdżowe, ciekawa jestem wegańskiej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  4. od kiedy mam robota drożdżowe pojawia się u nas 2 razy częściej niż dawniej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Życie staje się prostsze z robotem;)

      Usuń
  5. chciałabym spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawi mnie smak takiej drożdżówki. Wygląda pysznie -:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakby tak dodać jeszcze do niego rabarbaru to byłoby spełnienie naszych aktualnych marzeń xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Następne będzie z rabarbarem:)

      Usuń
  8. Pycha, nic tylko się delektować smakiem.

    OdpowiedzUsuń
  9. Jeeezu, jest idealne! Kocham drożdżowe :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam robić i jeść drożdżowe, domowe ciasto. Zwłaszcza z kruszonką i jeszcze ciepłe:)
    Świetna łopatka do ciasta:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja ciepłego nie lubię - przykleja się do zębów;P

      Usuń
  11. Wspaniałe ciasto, uwielbiam drożdżowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Doskonały wypiek! Aż mi zapachniało drożdżowym ciachem :)

    OdpowiedzUsuń
  13. wygląda świetnie *-* chętnie zarąbałabym całą blachę <3

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda tak mięciutko i puszyście! Cudo ^_^

    OdpowiedzUsuń
  15. Pysznie wygląda, ostatnio się przeprosiłam z drożdżowymi wypiekami :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo lubię ciasto drożdżowe, a Twoje wygląda świeżo i pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Tez za mną chodzi jakas drożdżóweczka, muszę zrobić

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda wyśmienicie, chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Kupiłaś mnie tą karmelową nutą :)

    OdpowiedzUsuń
  20. KOCHAM DROŻDŻOWE CIASTA!!! ;-)) A Twoje wygląda cudownie :-)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw coś od siebie:)