środa, 24 maja 2017

Owsiane z wiśniami i białą czekoladą

Kolejny udany przepis na ciasteczka owsiane do kolekcji! Tym razem do płatków owsianych dołączyły suszone wiśnie i biała czekolada, co okazało się pyszną kompozycją smaków. Ciasteczka są chrupiące z brzegów i miękkie w środku. Robi się łatwo, szybko i przyjemnie. 

PS Pojutrze wybywam na niezasłużony urlop, jeśli chcecie wiedzieć, gdzie jestem, to zapraszam na Instagram:)



Ciasteczka owsiane z suszonymi wiśniami i białą czekoladą

Składniki (na ok. 30 sztuk):
  • 115 g miękkiego masła
  • 215 g brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 255 g płatków owsianych górskich
  • 115 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2  łyżeczki soli
  • 65 g suszonych wiśni, pokrojonych na mniejsze kawałki
  • 55 g białej czekolady, pokrojonej na małe kawałki


Piekarnik rozgrzać do 180 st.

Masło utrzeć na gładko. Dosypać cukier i zmiksować do uzyskania jasnej i puszystej masy. Następnie dodać jajko, wodę i wanilię. Zmniejszyć obroty miksera i dodać: płatki owsiane, mąkę, sól i wiśnie i czekoladą.

Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić na ok. 30 min. do lodówki.

Ze schłodzonej masy ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego i ułożyć je w sporych odstępach (ok. 3 cm) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę lekko spłaszczyć palcami.
 
Piec przez  ok. 15  min., aż ciasteczka zrobią się złote.

Tadam!


English version

Oatmeal Cookies with Dried Cherries and White Chocolate

Ingredients (makes about 30):
  • 115 g butter, softened
  • 215 g light brown sugar
  • 1 egg
  • 2 tbsp water
  • 1 tsp vanilla extract
  • 255 g rolled oats
  • 115 g plain flour
  • 1/2 tsp baking powder
  • 1/2 tsp salt
  • 65 g dried cherries, chopped
  • 55 g white chocolate, chopped


Preheat the oven to 180°C.

Cream the butter until soft. Add the sugar and beat until the mixture is light and fluffy. Add the egg, water and vanilla. Reduce the speed and mix in the oats, flour, salt, cherries and chocolate.

Cover the bowl with plastic wrap and refrigerate for about 30 mins.

Using your hands, roll the dough into walnut-sized balls and place on a lined baking trays, spaced about 3 cm apart.

Bake for about 15 mins or until gold.

Tada!

19 komentarzy:

  1. Świetne!
    Wiele dobrego słyszałam na temat ciasteczek owsianych domowych, ale nigdy nie robiłam.
    Z przeogromną chęcią bym ją przetestowała, bo lubię wiśniowe smaki.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Domowe ciasteczka są nieporównywalnie lepsze! Koniecznie musisz upiec:)

      Usuń
  2. Uwielbiam takie ciasteczka :) Są mega pyszne :) Daj kilka...ślicznie proszę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ach, gdybym mogła je teleportować;)

      Usuń
  3. Kuszące! Uwielbiam białą czekoladę i ciacha owsiane:D

    OdpowiedzUsuń
  4. i wiśnie i biała czekolada! te ciacha muszą być genialne :D ale bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne maleństwa, chętnie schrupałabym kilka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Owsiane+wiśnie=chcę je! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Smakowite :)
    Lubię połączenie wini z białą czekoladą, na przekór szwarcwaldzkim klasykom ;)
    Ja też jestem na urlopie, ale mój zdecydowanie zasłużony ;) Baw się dobrze i odpoczywaj, i wróć do nas z głową pełną nowych pomysłów :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ciasteczka pierwsza klasa. Udanego urlopu!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Muszą rozkosznie smakować!
    Doskonale skomponowane składniki.

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają cudnie, a fakt, że z wiśniami i białą czekoladą- ideał *-*
    Piękne zdjęcia, naprawdę- profeszjonal ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kochamy ciastka owsiane! W ogóle smak tego zboża na słodko bardzo nam smakuje więc te ciasteczka zniknęłyby zbyt szybko ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pochrupałabym, bo mają pyszne dodatki!

    OdpowiedzUsuń
  13. o ja.. ależ słodycz <3 no z chęcią bym kilka podkradła <3

    OdpowiedzUsuń
  14. Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku...mmm..idealne, takie, jaki lubię.

    OdpowiedzUsuń

Zostaw coś od siebie:)