piątek, 12 maja 2017

Naked Cake z konfiturą wiśniową

Jestem zwolenniczką jedzenia sezonowego. Zatem dopóki na straganach nie pojawią się krajowe letnie owoce i to pełne prawdziwego smaku, używam do swoich wypieków np. mrożonek lub dżemów. Ten naked cake z konfiturą wiśniową upiekłam na imieniny mojego dziadka. Wszystkim bardzo smakował i nie był zbyt trudny do zrobienia.



Naked Cake z konfiturą wiśniową

Składniki (na tortownicę 23 cm):

1. Biszkopt
  • 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
  • 150 g cukru
  • 110 g mąki tortowej
  • 40 g mąki ziemniaczanej

Piekarnik rozgrzać do 170°C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (boków nie należy natłuszczać ani wykładać pergaminem).

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając stopniowo cukier. Następnie dodawać po 1 żółtku. Obie mąki przesiać razem i delikatnie wmieszać do masy na najwolniejszych obrotach miksera.

Ciasto przełożyć do tortownicy i piec przez ok. 30 min. lub do tzw. suchego patyczka. Formę wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości ok. 30 cm.

Gdy biszkopt całkowicie ostygnie, przeciąć go na 2 równe blaty.
 

2. Nasączanie
  • 4 łyżki brandy
  • 3 łyżki wody

Oba płyny wymieszać w miseczce i równomiernie nasączyć blaty.


3. Krem śmietankowy
  • 500 g serka mascarpone
  • 330 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru

Wszystkie składniki ubić razem do uzyskania gęstego kremu.


 4. Ponadto
  • 240 g konfitury wiśniowej
  • do ozdoby: starta czekolada, kolorowa posypka lub płatki migdałów

5. Składanie toru

Pierwszy nasączony blat ułożyć na paterze i posmarować go 1/2 kremu. Na krem wyłożyć konfiturę. Przykryć drugim nasączonym blatem i  posmarować go resztą kremu, rozsmarowując trochę po bokach tortu. Wierzch ciasta ozdobić np. tartą czekoladą.

Tort schłodzić w lodówce przez kilka godzin lub całą noc.

Tadam!


English version

Naked Cake with Cherry Preserve

Naked cake z konfiturą wiśniową

Ingredients (23 cm spring form cake tin):

1. Sponge cake
  • 5 eggs, separated
  • 150 g granulatem sugar
  • 110 g extra fine sponge flour
  • 40 g potato flour

Preheat the oven to 170°C. Line the base of cake tin with baking paper (don’t line or grease the sides).

Whisk the egg whites until stiff, adding gradually sugar towards the end of whisking. Add the sugar a tablespoon at a time, whisking well after each addition. Add the egg yolks – one at a time. In a separate bowl, sift and mix flours and then add to the mixture, mixing on the lowest speed.

Spoon the mixture into the prepared cake tin. Bake for about 30 mins or until a skewer inserted into the centre of the cake comes out clean. Take out the cake tin from the oven and drop it to the floor from a 30 cm height. Set aside to cool completely.

Using a wide knife, cut the cake horizontally into 2 even-sized layers.


2. Moistening
  • 4 tbsp brandy
  • 3 tbsp water

In a small bowl, mix the ingredients and moisten the layers.

 

3. Filling
  • 500 g mascarpone cheese
  • 330 ml whipping cream
  • 2 tbsp icing sugar

Whisk all the ingredients until stiff.


4. Also
  • 240 g cherry preserve
  • for decoration: grated chocolate, sprinkles, almond flakes

5. Finishing the cake

Place the first layer on a cake stand and spread 1/2 of the cream filling. Spread the cherry preserve on the filling. Place the second layer on top and spread the remaining filling on the top and a little bit on the sides. Decorate top of the cake with for example grated chocolate.

Refrigerate for a few hours or preferably overnight.

Tada!


27 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie ciasta!
    Po prostu rewelacja.
    A wygląda przepięknie. Idealnie nadawałoby się na torcik okazjonalny.
    Pozdrowieńka serdeczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mamy podobnie, ja póki co wykorzystałam zapas mrożonek więc teraz będą ciacha z dżemami albo rabarbarem, bo już całkiem ładny mam w ogródku :D

    OdpowiedzUsuń
  3. też tak robię,już nie mogę doczekać się truskawek i jagód :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne i niezwykle smakowite ciasto <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pycha :) Mniam... aż ślinka cieknie patrząc na to ciacho.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniale się prezentuje, poproszę o kawałek -:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto wygląda wspaniale!:D Też lubię sezonowe owoce i warzywa. Z utęsknieniem czekam na maliny i truskawki, ale w międzyczasie zjadam rabarbar z ogródka:D

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj...na imieniny dziadka ( najlepsze życzenia oczywiście :) )to już pewnie nie ma ani kawałeczka... A wygląda tak cudownie, że miałam ochotę wpaść na kawkę i kawałek tego cuda :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wspaniałe ciasto na wyjątkowe okazje:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Coś czuję, że to moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. szkoda, że nie widać wnętrza, ale z wierzchu kusi <3
    taki nielegalny słodyczy przy sobocie.. mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne ciasto :) Uwielbiam połączenie konfitury wiśniowej z kremem mascarpone.

    OdpowiedzUsuń
  13. Prosta forma a jaka smaczna (jest na to wysokie prawdopodobieństwo patrząc na składniki :P). Dziadek na pewno był zadowolony :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetne ciasto! Dawno nie robiłam nic w wiśniami, hmmm... chyba kupię mrożone :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Cudnie ten torcik wygląda i na pewno obłędnie smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. rzeczywiście prościutki do wykonania łatwizna:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pychotka,dziadek musiał być wniebowzięty

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda przepięknie ! i na pewno smakuje wyśmienicie, mniam :)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw coś od siebie:)