poniedziałek, 27 lutego 2017

Waniliowy sernik z jagodami

Czy Wy też tęsknicie za owocami lata: truskawkami, jagodami i malinami? Odliczam już dni do chwili, aż pojawią się na straganach… Tymczasem kolejny raz skorzystałam z mrożonych, które świetnie nadają się do wypieków. Upiekłam bardzo smaczny sernik z jagodami i wanilią. Ciasto to wyszło kremowe, delikatne i odpowiednio ciężkie.
 


Waniliowy sernik z jagodami

Składniki (na tortownicę 18 cm):

Spód
  • 100 g herbatników
  • 30 g rozpuszczonego masła
Masa serowa
  • 480 g sera w wiaderku
  • 90 g cukru
  • 10 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 jajka
  • 1 łyżka mąki
  • 100 g jagód (mogą być mrożone)


Wszystkie składniki wyjąć z lodówki min. 2 h przed pieczeniem sernika.

Piekarnik rozgrzać do 180°C (grzałka góra-dół). Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Formę owinąć z zewnątrz dwukrotnie folią aluminiową (sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej).

Herbatniki pokruszyć w blenderze (lub wałkiem) i wymieszać z masłem. Wylepić nimi spód tortownicy. Podpiec przez 10 min. i wyjąć z piekarnika.

Ser zmiksować z cukrami i ekstraktem waniliowym. Cały czas miksując, dodawać po jednym jajku. Dosypać mąkę.

Masę przelać na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć jagody.

Tortownicę z sernikiem wstawić do większej formy (lub naczynia żaroodpornego) i umieścić w piekarniku. Wodę zagotować i wlać do większej formy, tak aby sięgała do połowy sernika.

Piec przez 10 min., a następnie zmniejszyć temperaturę do 140°C i piec ok. 1 h.

Po tym czasie lekko uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić w nim sernik do całkowitego ostygnięcia (ok. 2 ½ h).

Ostudzony sernik wstawić na całą noc do lodówki, aby stężał.

Tadam!


English version

Vanilla and Blueberry Cheesecake

Ingredients (18 cm springform cake tin):

Biscuit base
  • 100 g butter biscuits
  • 30 g butter, melted
Cheese filling
  • 480 g soft cheese, at room temperature
  • 90 g granulated sugar
  • 10 g vanilla sugar
  • 1 tsp vanilla extract
  • 3 eggs
  • 1 tbsp plain flour
  • 100 g blueberries (fresh or frozen)


Preheat the oven to 180°C. Line the base of the cake tin with baking paper. Wrap the tin with cling film on the bottom and up the sides. 

For the base, blitz the biscuits in a food processor (or crumb with a rolling pin) and mix with the melted butter. Press the biscuit mix evenly into the base of prepared cake tin. Bake for 10 mins and remove from the oven.

Mix the cheese, sugars and vanilla. Add the eggs, one at a time. Mix in the flour.

Pour the mixture over the biscuit base. Arrange the blueberries on top.

Transfer the cake tin to a larger roasting pan or other baking dish. Pour the boiling water into the roasting pan, just halfway up outside of the springform cake tin.

Bake for 10 mins, then reduce temperature to 140°C and bake for about 1 h.

Turn off the oven, open the door slightly and let the cheesecake cool completely, then refrigerate overnight.

Tadam!

24 komentarze:

  1. mi już niestety zostały tylko truskawki, a narobiłaś mi straszliwego smaka na ten sernik :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hihi, o to mi chodziło;) Ja mrożonki kupuję na bieżąco, bo mam mini zamrażarkę;(

      Usuń
  2. Zamarzyłam przez Ciebie o jagodach... w lutym :D
    Ale sernik pierwsza klasa. Ach, jaki smakowity.
    Po prostu rewelacja. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny. Zdjęcie piekne aż zachęca do zjedzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki piękny serniczek. :-) Mam ochotę na kawałeczek. :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. sernik i jagody, pyszna kombinacja ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam jakie pyszności, uwielbiam serniki a taki z chęcią bym zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj tęsknię i już nie mogę się doczekac tych owoców :) A serki mega <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj, bardzo tęsknię za owocami lata... nawet mówiłam dzisiaj koleżance, ze kupię mrożone truskawki, by zaspokoić apetyt!

    OdpowiedzUsuń
  9. u mnie tylko truskawki...ah gdzie ta wiosna :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Miło zjeść zimą taki sernik z jagodami :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ten sernik wygląda obłędnie, marzymy by sięgnąć po kawałek. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo apetyczny serniczek, super.

    OdpowiedzUsuń
  13. Aaa, wygląda obłędnie! Poproszę kawałeczek tych pyszności ^_^

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja jeszcze mam trochę jagód w zamrażarce, więc muszę je jakoś spożytkować. Ale za truskawkami (ale takimi prawdziwymi, nie z marketu) to już tęsknię ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Odliczam! I już nie mogę się doczekać jak coś upichcę z ich udziałem! Na przykład takie wspaniałe ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetne połączenie smaków

    OdpowiedzUsuń
  17. Boski! Ten jagodowy fiolet jest hipnotyzujący...
    Chyba też muszę zacząć wyjadać zamrażarkowe zapasy ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Chyba każdy wzdycha do jagód :) My także więc nie dawno zrobiłyśmy lodowy torcik jagodowy ale Twój sernik to miazga :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Zjadłabym z chęcią :-)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję, że odwiedziłaś/eś mój cukrowy świat i zapraszam ponownie!;)