poniedziałek, 20 lutego 2017

Proste ciasto z jabłkami bez laktozy

Już w czwartek święto wielkiego obżarstwa. Na wszystkich blogach trwa teraz pączkowe szaleństwo. Ja w tym roku odpuszczam smażenie i zamawiam wegańskie pączki ze znanej warszawskiej knajpy – Lokal Vegan Bistro. Dziś nie zapraszam Was zatem na te wykąpane w głębokim tłuszczu okrąglutkie drożdżówy a na banalnie łatwe ciasto z jabłkami bez laktozy i białego cukru. Prosto i pysznie, czyli najlepiej!;)



Proste ciasto z jabłkami bez laktozy

Składniki (na 1 ½ l keksówkę):
  • 200 g mąki
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka roślinnego lub bez laktozy
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 1 duże kwaśne jabłko, obrane i pokrojone w średnią kostkę


Piekarnik rozgrzać do 180 st. Dno i boki keksówki wyłożyć papierem do pieczenia.

Mąkę wymieszać z cukrem i sodą oczyszczoną. Dodać po kolei: jajka, mleko i olej.

Ciasto przełożyć do formy. Na wierzchu ułożyć pokrojone jabłko.

Piec przez ok. 35 min., do tzw. suchego patyczka.

Tadam!


English version

Easy Lactose Free Apple Cake

Ingredients (1 ½ l loaf tin):
  • 200 g plain flour
  • 200 g cane sugar
  • 1 ½ tsp baking soda
  • 2 egg
  • 150 ml plant or lactose free milk
  • 100 ml vegetable oil
  • 1 large cooking apple, peeled, cored and diced


Preheat the oven to 180°C. Line the base and sides of the loaf tin with baking paper.

Mix the flour, sugar and baking soda. Gradually add the eggs, milk and oil.

Spoon the batter into the loaf tin and arrange the apple on top.

Bake for about 35 mins or until skewer inserted into the centre of the cake comes out clean.

Tada!

17 komentarzy:

  1. Ciasta z jabłkami bardzo lubię. Pycha! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe ciacho! <3 A co do pączkowego szaleństwa to ja się mu nie poddaję ;D Pączka nie jadłam już jakieś 3 lata, u mnie zawsze faworki z ciasta francuskiego ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie ciacha zawsze ciesza się powodzeniem a zwłaszcza u osob które nie mogą laktozy Pozdrawiam Piekna prezentacja

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto z jabłkami to ja zawsze! Doskonałe :) U mnie w domu uwielbia się wszelakie ciasta jabłuszkowe. Tak było od zawsze. Pozdrawiam poniedziałkowo! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealne! Już wyobrażam sobie, jak pięknie pachnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dla nie ciasto do kawki w sam raz :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ bym je zjadła do kawusi ♥

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyszedł ciemny jak z kakao lub innymi przyprawami :) Musimy być pyszniutki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bez przesady, nie na wszystkich. Nawet kulinarnych.
    Fajne ciacho.

    OdpowiedzUsuń
  10. Tak dawno nie robiłam szarlotki ani innego ciasta z jabłkami, że narobiłaś mi teraz smaka :P

    OdpowiedzUsuń
  11. Apetyczne z tym jabłuszkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale proste w wykonaniu, a prezentuje się tak wspaniale! Mniam, musiało być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ma cudownie karmelowy kolor, aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw coś od siebie:)