piątek, 3 lutego 2017

Holenderskie ciasto z jabłkami

O tym holenderskim cieście z jabłkami mogę napisać niestety niewiele;) Upiekłam je na imprezę moich rodziców i nie miałam okazji go spróbować. Wiem tylko, że smakowało i jest łatwe do zrobienia. Przepis pochodzi z książki Bake mojej ulubionej szefowej kuchni Rachel Allen, która podaje je gościom swojego klimatycznego hotelu w południowej Irlandii.



Holenderskie ciasto z jabłkami
(źródło: Bake Rachel Allen)

Składniki (na kwadratową formę 20 x 20 cm):
  • 2 jajka
  • 175 g cukru + 15 g dodatkowo
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 85 g masła
  • 75 ml mleka
  • 125 g mąki
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 2 ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 małe kwaśne jabłka


Piekarnik rozgrzać do 200ºC. Dno i boki formy wyłożyć papierem do pieczenia.

Jajka ubić ze 175 g cukru i wanilią do uzyskania gęstego musu (ok. 5 min.).

Masło rozpuścić z mlekiem i dodać masy jajecznej. Mąkę przesiać z cynamonem i proszkiem do pieczenia i także dodać do masy jajecznej, dokładnie zmiksować. Ciasto przelać do formy.

Jabłka obrać, pokroić w plasterki i ułożyć na wierzchu ciasta. Posypać 15 g cukru.

Piec przez 10 min., następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika d0 180ºC i piec kolejne 20 – 25 min.

Tadam!


English version

Dutch Apple Cake
(source: Bake Rachel Allen)

Ingredients (20 x 20 cm square cake tin):
  • 2 eggs
  • 175 g sugar plus 15 g extra sugar for sprinkling
  • ½ tsp vanilla extract
  • 85 g butter
  • 75 ml milk
  • 125 g plain flour
  • ½ tsp ground cinnamon
  • 2 small cooking apples


Preheat the oven to 200ºC (400ºF). Line the sides and base of the cake tin with parchment paper.





Using an electric whisk, whisk the eggs, 175 g sugar and vanilla extract until the mixture is thick and mousse-like and the whisk leaves a figure of eight pattern (this will take about 5 mins).

Melt the butter in a saucepan with the milk, then pour onto the eggs, whisking all the time. Sift in the flour, cinnamon and baking powder and fold carefully into the batter so that there are no lumps of flour. Pour the mixture into the prepared tin and smooth the surface.

Peel and core the apples and cut into thin slices, then arrange them over the batter. Sprinkle with the remaining sugar and bake in the oven for 10 mins. Reduce the oven temperature to 180ºC (350ºF) and bake for a further 20–25 mins or until well risen and golden brown.

Tada!


32 komentarze:

  1. Biorę kawałek! Albo i dwa! Jeszcze dla Taty, bo wielbi wszelkie ciasta z jabłkami i by mi nie wybaczył, gdybym mu nie przemyciła choć kawałka.
    Super! :) Prezentuje się pięknie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda fantastycznie . Poprosze duzy kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis bardzo prosty, a ciasto wygląda tak pięknie, że już czuję zapach tych jabłuszek i cynamonu. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapach rzeczywiście był boski, żałuję, że nie mogłam spróbować:)

      Usuń
  4. To ciasto wygląda na bardzo pyszne. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. poproszę tak ze 2 kawałki i jeszcze 3 dla męża :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Swietny przepis. Ciasto wyglada apetycznie. Mozesz dopisac do skladnikow make,bo nie mam pojecia ile i jaka :-). Dziekuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za zwrócenie uwagi, mąka już dodana:)

      Usuń
  7. Mniam! Wspaniałe ciasto. Z chęcią zjadłabym kawałek:D

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłam kiedyś takie i było pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wypieki Rachel zawsze wychodzą pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, jest mistrzynią:)

      Usuń
    2. Dokładnie, jest mistrzynią:)

      Usuń
  10. muszę koniecznie spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękne :) W kuchni warto również mieć zdrową wodę, mamy filtr do wody redox fitaqua - filtr ten daje wodę podnoszącą odporność pijącej ją osoby.

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniałe ciacho, już mi smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Olu to ja się wpraszam na kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Tak dawno nie jadłam ciasta z jabłkami, ze narobiłaś mi smaka ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo apetycznie wygląda, na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wykonanie faktycznie bardzo proste! Poproszę kawałeczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda fajnie ja swego czasu robiłam sporo ciast z jabłkami są pyszne

    OdpowiedzUsuń
  18. jeżeli smakuje tak samo jak wygląda to biorę:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Proste do wykonania, warto upiec!

    OdpowiedzUsuń
  20. Jak o tak! Upiec i nie spróbować?!! Nie może być, musisz upiec następne bo wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ciacho wygląda świetnie :)
    Nie wytrzymałabym, żeby go nie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Jak z Irlandii to musi być pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Proste ciasto i na pewno pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Ja ciasta z jabłkami mogłabym wcinać kilogramami. One zawsze pysznie smakują i mają domowy rustykalny wygląd ;)

    OdpowiedzUsuń
  25. Takie ciasta zawsze są pyszne, wystarczy na nie spojrzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Pyszności :) a do niego herbatka zaparzona na zdrowej, przefiltrowanej wodzie :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Witam :)
    skorzystałam z tego przepisu i ciasto wyszło wyśmienite ale... miałam za dużą formę do pieczenia i ciasto wyszło zbyt niskie. Możliwe jest podwojenie składników do blachy w rozmiarze ok. 26x26 cm??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No jasne, że tak, wtedy będzie naprawdę wysokie:) Choć ja bym chyba zwiększyła ilość składników x1,5

      Usuń

Zostaw coś od siebie:)