wtorek, 14 lutego 2017

Cookie Cake z kawałkami czekolady

Co to jest miłość
nie wiem
ale to miłe
że chcę go mieć
dla siebie
na nie wiem
ile

Gdzie mieszka miłość
nie wiem
może w uśmiechu
czasem ją słychać
w śpiewie
a czasem
w echu

co to jest miłość
powiedz
albo nic nie mów

ja chcę cię mieć przy sobie
i nie wiem
czemu

                                               
                                                      - Jonasz Kofta


Walentynki czy nie – każda okazja jest dobra, żeby zjeść czekoladę;) Np. ukrytą w cookie cake, czyli cieście przypominającym ciastko. Jest chrupiące z zewnątrz, miękkie i ciągnące się w środku. Słodkie, sycące i bardzo smaczne.


Cookie Cake z kawałkami czekolady

Składniki (na tortownicę ok. 23 cm):
  • 165 g miękkiego masła
  • 195 g brązowego cukru
  • 1 jajko 
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 245 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 220 g ulubionej czekolady (u mnie mleczna i gorzka), pokrojonej na małe kawałki
Dodatkowo
  • 50 g kuwertury czekoladowej lub zwykłej czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej


Piekarnik rozgrzać do 180°C.

Masło ubić aż będzie gładkie. Dodać cukier, a następnie: jajko, żółtko i wanilię.

Przesiać razem: mąki, proszek do pieczenia i sól, dodać powoli do masy maślanej. Na koniec wmieszać czekoladę.

Masę przełożyć do natłuszczonej formy, równomiernie rozkładając na dnie. Piec przez ok. 25 min., do tzw. suchego patyczka.

Gdy ciasto ostygnie, ozdobić je roztopioną czekoladą (można do tego użyć torebki do zamrażania z odciętym rogiem, rękawa cukierniczego lub tutki z papieru).

Tadam!
 

English version

Choc Chip Cookie Cake

Ingredients (23 cm springform cake tin):
  • 165 g butter, softened
  • 195 g light brown sugar
  • 1 egg
  • 1 egg yolk
  • 1 tsp vanilla extract
  • 245 g plain flour 
  • 1 tbsp potato flour
  • 1 tsp baking powder
  • pinch of salt
  • 220 g favourite chocolate chips (milk, dark or white)
Also
  • 50 g couverture or chocolate, melted


Preheat oven to 180°C.

Beat the butter until smooth and creamy. Add the sugar. Mix in egg, egg yolk and vanilla.

In a separate bowl, sift the plain flour, potato flour, baking powder and salt. Slowly mix into the butter mixture. Stir in the chocolate chips.

Press the cookie dough evenly into the prepared cake tin. Bake for about 25 mins or until a skewer inserted into the centre of the cake comes out clean.

Once the cookie cake cooled, decorate with melted chocolate (you can use a piping bag).

Tada!

33 komentarze:

  1. Chrupkie z zewnątrz, ciągnące w wewnątrz- nie może być lepiej!

    OdpowiedzUsuń
  2. Czuję, że zaprzyjaźniłabym się z tym ciastko-ciastem :D Bardzo bardzo... Ale byłaby to krótka przyjaźń, niestety dla ciastka.

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny i już po konsystencji widać, że pyszny :o
    Może się kiedyś skuszę.
    A tak w ramach zboczenia blogowego - piękna ta niebieska decha! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Decha nawet nie jest dechą, a jedynie tłem winylowym czy jakimśtam:P

      Usuń
  4. oj nie oparłabym się temu ciastu, zwłaszcza, że od rana chodzi za mną coś czekoladowego :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczne! i musi być też pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. przepiękne serducho! i jakie musiało być pyszne... <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam mniam, uwielbiam to ciasto! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale boski! Nigdy nie jadłam ciasta tego typu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. To prawda, każda okazja jest dobra żeby zjeść taki czekoladowy smakołyk :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Miłość potrafi uskrzydlić. Smakowite serducho!

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak już zobaczyłam to ciacho na Instagramie to się zakochałam. Prześliczne. Serce przeurocze :) Ach, nie tylko w Walentynki takie pyszności są w cenie. Pozdrowionka! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękne! :) Chciałabym dostać takie serce z czekolady ... :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo pomysłowe i piękne to ciacho ciasteczkowe Wyglada oblednie Idealne na walentynki i na każdy mily dzien

    OdpowiedzUsuń
  14. pieknie :) nie trzeba mowic za duzo o milosci, wystarczy to czuc, na przyklad przygotowujac takie ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Piękne i pysznie wygląda ❤

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale super ciasto, z chęcią bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  17. Idealne serce na Walentynki :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo smacznie wygląda to serduszko :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda bardzo ładnie. Fajnie, że napisałaś jak zrobiłaś tak fajnie polewę i w jaki sposób ją polałaś na ciasto - te paski super wyglądają :)
    glodnapolka.pl

    OdpowiedzUsuń
  20. Wierzę fotografii. ciasto musi być cudownie smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  21. Urocze serducho, a do tego pewnie bardzo smaczne

    OdpowiedzUsuń
  22. piękny wiersz, a ciasto wygląda obłędnie, aż ślinka leci.

    OdpowiedzUsuń
  23. O jejku, takie piękne serducho z czekoladą jest boskie :) Pyszne do szklanki ciepłego mleka ^^

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję, że odwiedziłaś/eś mój cukrowy świat i zapraszam ponownie!;)