wtorek, 10 stycznia 2017

Piaskowe muffiny z białą czekoladą i suszoną żurawiną

Muffiny z kawałkami białej czekolady i suszoną żurawiną, które w smaku i konsystencji przypominają wielkanocną babkę piaskową. Są mniej wilgotne i bardziej zwarte od tradycyjnych babeczek na maślance lub mleku, ale równie smaczne. Ich zrobienie, łącznie z pieczeniem, zajmuje 25 minut.



Piaskowe muffiny z białą czekoladą i suszoną żurawiną

Składniki (na 9 sztuk):
  • 180 g mąki, przesianej
  • 130 g cukru
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 jajka, rozkłócone
  • 120 ml oleju roślinnego
  • 80 g białej czekolady, pokrojonej na kawałki
  • 80 g suszonej żurawiny


Piekarnik rozgrzać do 180 st.

Wszystkiego składniki, oprócz czekolady i żurawiny, zmiksować razem na gładką masę. Wmieszać czekoladę i żurawinę.

Masą napełnić papilotki do ¾ wysokości.

Piec przez ok. 20 min., do tzw. suchego patyczka.

Tadam!



English version

White Chocolate & Dried Cranberry Pound Muffins

Ingredients (makes 9):
  • 180 g flour, sifted
  • 130 g sugar
  • 1 heaped tsp baking powder
  • ½ tsp salt
  • 3 eggs, beaten
  • 120 ml vegetable oil
  • 80 g white chocolate, chopped
  • 80 g dried cranberries


Preheat the oven to 180 C (350 F).

Place all the ingredients, except the chocolate and cranberries, in a large bowl and whisk until smooth. Add the chocolate and cranberries.

Spoon the batter into the muffin cases, filling each case ¾ full.

Bake for about 20 mins or until a skewer inserted into the centre of the muffin comes out clean.

Tada!


30 komentarzy:

  1. Muffinki...uwielbiam! :-) Częstuję się jedna babeczką. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Połączenie białej czekolady i suszonej żurawiny to jedne z lepszych połączeń, jakie znam :D
    Doskonała propozycja :)
    A muffinki uwielbiam niesamowicie :) Ostatnie były u mnie jeszcze w starym roku. Trzeba zrobić nowe :D
    Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. muffinki uwielbiam bo to takie niepozorne małe pychotki , które można zrobić ekspresowo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Żurawina i biała czekolada?
    Poproszę!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ustawiam się w kolejce po jedną sztukę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muffinki mega pysznie nadziane

    OdpowiedzUsuń
  7. Biała czekolada i żurawina... Jakie to musi być smaczne! No i jak szybko się je robi ;) Super!

    OdpowiedzUsuń
  8. Biała czekolada i żurawina to super combo ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. muffiny są dobre na wszystko.. na złość, na ochotę na słodko.. na przekąskę i na raz! Podziel się :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ach uwielbiam babkę piaskową, więc pewnie te babeczki też by mi posmakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Robiłam czasami babkę piaskową z białą czekoladą i żurawiną,barfzo lubię to połączenie a także babkę piaskową solo 😋

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniałe muffinki. Częstuje się 😃

    OdpowiedzUsuń
  13. Tym zdjęciem po przekrojeniu zostałam kupiona. Wyglądają na bardzo mięciutkie, aż czuję przez monitor ich smak! :P

    OdpowiedzUsuń
  14. Z takimi fajnymi dodatkami muszą być pyszne, a wyglądają cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Fantastycznie wyglądają! Uwielbiam babkę piaskową (no i białą czekoladę :D) więc to muffiny idealne dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zawsze daję się złapać na połączenie białej czekolady i żurawiny, zawsze :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Biała czekolada i żurawina to jak dla mnie połączenie idealne. Muffinki świetne, bo i proste i szybko się je robi :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Śliczne muffiny! Koniecznie musimy upiec jakieś babeczki <3 Już nie mozemy się doczekać aż dopadniemy piekarnik po miesięcznej rozłące :P

    OdpowiedzUsuń
  19. Urocze maleństwa :)
    Połączenie żurawiny z białą czekoladą sprawdza się zawsze :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Mniam :) Bardzo mi się podobają Twoje wypieki i myślę, że będę tu zaglądać:) To właśnie lubię w blogach kulinarnych nigdy nie wiesz czym kto Cię zaskoczy :) Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)Może i Tobie coś wpadnie w oko:)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw coś od siebie:)