3.12.16

Sernik z białą czekoladą i żurawiną


- To najlepszy sernik, jaki jadłam w życiu! – czy można dostać lepszą recenzję?:)

Przepyszny sernik w świątecznym klimacie - z białą czekoladą i świeżą żurawiną. Rozpływający się w ustach, aksamitny, delikatny i nie za ciężki. Z kawałkami słodkiej czekolady w masie serowej i kwaśnymi owocami na wierzchu. Nie ma co się rozpisywać – trzeba go po prostu upiec!



Sernik z białą czekoladą i żurawiną

Składniki (na tortownicę 23 cm):

Spód
  • 200 g herbatników
  • 60 g rozpuszczonego masła
Masa serowa
  • 1 kg sera do serników
  • 1 budyń waniliowy (60 g)
  • 130 g cukru
  • 3 jajka
  • 30 g masła
  • 200 g białej czekolady
  • 80 - 100 g żurawiny (może być mrożona)


Wszystkie składniki wyjąć z lodówki min. 2 h przed pieczeniem sernika.

Piekarnik rozgrzać do 180 st. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić.

Herbatniki pokruszyć w blenderze (lub wałkiem) i wymieszać z masłem. Wylepić nimi spód tortownicy. Podpiec przez 10 min. i wyjąć z piekarnika, którego następnie zmniejszyć temperaturę do 170 st.

Ser zmiksować z budyniem i cukrem. Miksując, dodawać po jednym jajku. Potem dołożyć masło. Czekoladę pokroić na kawałki i wmieszać do masy serowej.

Masę przelać na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć żurawinę.

Piec sernik przez 45 - 50 min.

Po tym czasie lekko uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić w nim sernik do całkowitego ostygnięcia (ok. 2 1/2 h)

Ostudzony sernik wstawić na 4 - 6 h (a najlepiej całą noc) do lodówki, aby stężał.

Tadam!




English version

White Chocolate and Cranberry Cheesecake

Ingredients (23 cm springform cake tin):

Cookie  base:
  • 200 g butter cookies
  • 60 g butter, melted
Cheese filling:
  • 1 kg soft cheese, room temperature
  • 60 g vanilla blancmange powder
  • 130 g sugar
  • 3 eggs, room temperature
  • 30 g butter, room temperature
  • 200 g white chocolate, chopped
  • 80 – 100 g  fresh or frozen cranberries


Preheat the oven to 180 C. Line the base of a cake tin with baking paper.

For the base, blitz the cookies in a food processor (or crumb with a rolling pin) and mix with the butter. Press the cookies mix evenly into the base of prepared tin. Bake for 10 minutes. Remove from the oven and reduce temperature to 160 C.

Mix the cheese with sugar and blancmange powder. Add the eggs, one at a time. Add the butter and chocolate.

Pour the mixture on the cookie base in the tin. Arrange the cranberries on top.

Bake for 45 - 50 mins.

Turn off the oven, open the door and let the cheesecake cool, then put in the fridge and chill for 4 – 6 (or night).

Tada!


Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger