21.11.16

Giant Cinnamon Bun - cynamonka XXL

Zawijane drożdżowe bułeczki z cynamonem są bardzo popularne w USA i Europie Północnej, a ja mam z nimi pewne miłe wspomnienie z Japonii... Gdy w maju byłam tam na wycieczce i w końcu znudziło mi się jedzenie ciągle i ciągle suchego ryżu (odsyłam do wpisu o tej podróży - klik!), kupiłam cinnamon bun w Starbucksie, a potem zjadłam przed wejściem na niesamowicie klimatyczny, otoczony wysokimi drzewami cmentarz, na którym pochowani są sławni samurajowie i najważniejsze japońskie rodziny. Smaku tamtej drożdżówki nie zapomnę do końca życia:) W końcu postanowiłam zrobić podobną sama i to w rozmiarze XXL. Aż dziwne, że ten wypiek nie zagościł już wcześniej na blogu - jest naprawdę pyszny! 

PS Nie wiem, co się dzieje, ale blogger ze mną nie współpracuje i sam zmienia rozmiar czcionki;(


Giant Cinnamon Bun - cynamonka XXL 
(źródło: The Sugar Hit Sarah Coates) 

Składniki (na tortownicę 23 cm): 

Ciasto 
  • 75 g masła 
  • 190 ml mleka 
  • 450 g mąki chlebowej 
  • 55 g cukru 
  • 1 1/2 łyżeczki suchych drożdży 
  • szczypta soli 
  • 1 rozkłócone jajko 
Nadzienie 
  • 25 g rozpuszczonego masła 
  • 115g brązowego cukru 
  • 1 łyżka cynamonu 
  • 30 g posiekanych orzechów pekan (nie dodałam) 



W rondelku rozpuścić masło, dodać mleko, zdjąć z ognia i poczekać aż mieszanina nieco ostygnie. 

Mąkę, cukier, drożdże, sól i jajko wymieszać razem, dodać masło z mlekiem i wyrobić ciasto ręcznie lub mikserem z końcówką-hakiem, aż będzie gładkie i elastyczne. Miskę z ciastem przykryć folią aluminiową i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na 30 - 45 min., aż ciasto podwoi swoją objętość. 

Wyrośnięte ciasto odgazować i przełożyć na blat oprószony mąką. Rozwałkować je na kwadrat o boku 30 cm. Posmarować masłem, posypać cukrem, a następnie cynamonem i pekanami. Ciasto pokroić na 6 równych pasków. 

Tortownicę wysmarować masłem i oprószyć mąką. 

Pierwszy z pasków zwinąć jak roladę i ustawić rozcięciem do góry na środku tortownicy. Koniec drugiego paska dokleić do końca pierwszego i owinąć go wokół tak, żeby ślimak się powiększał wszerz. Powtórzyć z pozostałymi paskami ciasta. Odstawić do wyrastania na ok. 45 min. 

Piekarnik rozgrzać do 180 st. Piec cynamonkę przez 35 - 45 min., aż będzie złota. 

Tadam!



English version 

Giant Cinnamon Bun 
(source The Sugar Hit Sarah Coates) 

Dough 
  • 75 g butter 
  • 190 ml milk 
  • 450 g sugar 
  • 1 1/2 tsp dry active yeast 
  • pinch of salt 
  • 1 egg, beaten 
Filling 
  • 25 g butter, melted 
  • 115 g, brown sugar 
  • 1 tbsp cinnamon 
  • 30 g chopped pecans 

To make the dough, melt the butter in a small saucepan over low heat, add the milk, then remove from the heat and set aside to cool slightly. Put the remaining dough ingredients and the slightly cooled milk and butter mixture in a large bowl and stir to bring the mixture together. On a floured work surface (or using a stand mixer), knead until a smooth, elastic and ever-so-slightly tacky dough forms. Put the dough back in the bowl and cover with plastic wrap. Leave in a warm place to rise for 30–45 mins, or until doubled in size. 

While the dough is rising, grease and line a 23 cm round springform cake tin. When the dough has risen, punch it down and turn it out onto a lightly floured work surface again. Roll the dough out into a 30 cm square. Spread the melted butter over the dough and sprinkle over the brown sugar, cinnamon and pecans. Slice the dough lengthways into 6 equal strips. Roll the first strip up in a spiral, just like a regular cinnamon bun. Roll the next strip around the first one, and then one more strip after that. Now plonk this giant bun in your greased tin, and drape and wrap the remaining strips of dough around it. You should end up with a very ramshackle giant cinnamon roll. Cover the tin with plastic wrap and set aside for about 45 mins to rise. 

Preheat the oven to ­­180 C. When the bun has risen, remove the plastic wrap and bake for 35–45 mins, or until golden, risen and cooked through. 

Tada! 


Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger