3.11.16

Ciasteczka owsiane z mleczną czekoladą i rodzynkami

Listopad: jeden z dotkliwszych wrzodów na dwunastnicy roku.
 
                                                                                                                      - Julian Tuwim
 
 
Niestety nie mogę nie zgodzić się z szanownym panem poetą. Listopad to zazwyczaj najbrzydszy miesiąc ze wszystkich (tegoroczny na pewno tak się zapowiada). Deszcz, wiatr, brak słońca, wilgoć i chłód sprawiają, że mam ochotę zakopać się pod kołdrą i w towarzystwie kota, gorącej herbaty i domowych ciasteczek przeczekać w domu do wiosny... Najbardziej lubię ciasteczka owsiane z  czekoladą i rodzynkami i takimi właśnie dziś Was częstuję. Skusicie się?
 
 
Ciasteczka owsiane z mleczną czekoladą i rodzynkami

Składniki (na ok. 35 sztuk):
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 100 g brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki wody
  • 230 g płatków owsianych górskich
  • 100 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2  łyżeczki soli
  • 50 g rodzynek
  • 50 g mlecznej czekolady, pokrojonej na małe kawałki


Piekarnik rozgrzać do 180 st.

Masło utrzeć. Dodać cukry i zmiksować do uzyskania jasnej i puszystej masy. Następnie dodać jajko i  wodę. Zmniejszyć obroty miksera i dodać: płatki owsiane, mąkę, sól i rodzynki i czekoladą.

Z masy ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego i ułożyć je w sporych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę lekko spłaszczyć palcami.
 
Piec przez  ok. 15  min., aż ciasteczka zrobią się złote.


Tadam!

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger