11.10.16

Sernik dyniowy z kajmakiem

Dynia to prawdziwa królowa jesieni i wszechstronnie uzdolniona dama. Możemy wykorzystać jej talenty zarówno w daniach wytrawnych, jak i słodkich. Sprawdzi się na śniadanie np. jako dodatek do owsianki, na obiad w formie kopytek czy na kolację jako puszyste pankejki. Jej intensywny pomarańczowy, słoneczny kolor poprawi nam humor w deszczowe dni. 
 
Pierwszy raz (i na pewno nie ostatni) wykorzystałam dynię do przygotowania sernika. Wyszedł przepyszny! Z wyczuwalnym smakiem warzywa, kremowy, aksamitny i dosyć ciężki. Na herbatnikowym spodzie i z dodatkiem domowego kajmaku (koniecznie zróbcie go sami, nie kupujcie gotowego!). Polecam:)
 

Sernik dyniowy z domowym kajmakiem
 
Składniki (na tortownicę 26 - 28 cm):
 
Spód
  • 200 g ciasteczek zbożowych lub herbatników 
  • 70 g rozpuszczonego masła
Masa serowa
  • 200 g cukru
  • 2 kopiaste łyżki (ok. 1/4 puszki) domowej masy kajmakowej, przepis tutaj  
  • 400 g puree dyniowego (użyłam dyni hokkaido)*
  • 1 kg sera w wiaderku
  • 4 jajka
  • 1 budyń waniliowy (47 g)
Ponadto
  • 3/4 puszki domowej masy kajmakowej

*Jak zrobić puree z dyni?  
1 kg dyni pokroić w grube paski. Ułożyć skórką do dołu na papierze do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. przez ok. 45 min., aż dynia będzie bardzo miękka. Łyżką usunąć pestki oraz oddzielić miąższ od skórki. Zmiksować blenderem na jednolitą masę i ostudzić.



 


Wszystkie składniki wyjąć z lodówki min. 2 h przed pieczeniem sernika.


Piekarnik rozgrzać do 190 st. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić.

Ciasteczka pokruszyć w blenderze (lub wałkiem) i wymieszać z masłem. Wylepić nimi spód tortownicy. Podpiec przez 10 min. i wyjąć z piekarnika, którego zmniejszyć temperaturę do 180 st.

Cukier utrzeć z masą kajmakową, a następnie dodawać kolejno: puree dyniowe, ser, po jednym jajku oraz  budyń. Masę serową wylać na podpieczony spód. 

Sernik wstawić do piekarnika na kratkę (ruszt), a poziom niżej ustawić formę o nieprzeciekających bokach wypełnioną wrzącą wodą.

Piec przez 10 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 st. i kolejne 50 - 60 min. w 130 st.

Po tym czasie lekko uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić w nim sernik do całkowitego ostygnięcia (ok. 2 1/2 h).

Gdy sernik ostygnie, kajmak umieścić w garnuszku i podgrzać odrobinę, aby zrobił się bardziej płynny. Wylać na wierzch ciasta.


Całkowicie ostudzony sernik wstawić na 4 - 6 h (a najlepiej na całą noc) do lodówki, aby stężał.

Tadam!

 
Jemy sezonowo! Jesień


Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger