17.10.16

Magdalenki lawendowe

Gdy robi się coraz chłodniej, od razy zaczynam myśleć o lecie - też tak macie? Lawenda kojarzy mi się z Prowansją. Prowansja kojarzy mi się zaś z beztroskimi wakacjami. Choć w tym regionie Francji byłam tylko raz i to ponad 10 lat temu, do tej pory pamiętam przecudowne i niekończące się fioletowe pola pełne kwiatów o oszałamiającym zapachu. Aby przywołać wspomnienie wakacyjnych wojaży, upiekłam lawendowe magdalenki. Te niewielkie ciastka w kształcie muszelki są bardzo proste i szybkie do zrobienia, a aromat jaki wydobywa się z piekarnika jest po prostu obłędny!


Magdalenki lawendowe
 
Składniki (na ok. 15 sztuk):
  • 80 g cukru
  • 2 jajka
  • 80 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
  • 90 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 czubata łyżeczka suszonej lawendy, dokładnie posiekanej lub rozdrobnionej w młynku do kawy
 

Metalową formę do magdalenek wsadzić do lodówki min. 1 h przed pieczeniem ciastek.
 
Cukier zmiksować z jajkami. Dodać masło, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Na koniec dosypać lawendę.
 
Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 2 h.
 
Schłodzoną formę dokładnie wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. W każde wgłębienie nałożyć po czubatej łyżeczce masy.
 
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez 12 - 15 min., do tzw. suchego patyczka.
 
Tadam!

 

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger