5.9.16

Wegańskie drożdżowe z węgierkami

Do pieczenia wegańskiego ciasta drożdżowego podchodziłam  trochę jak pies do jeża. Nie wierzyłam, że bez dużej ilości żółtek i masła wypiek tego typu może być smaczny. Jednak teraz wszem i wobec mogę ogłosić, że myliłam się - wegańska drożdżówka jest naprawdę pyszna! Puszysta, delikatna i mięciutka. Jej zrobienie nie jest trudne - potrzeba jedynie trochę cierpliwości i pięciu podstawowych składników: mąki, drożdży, cukru, mleka (oczywiście roślinnego)  i oleju.
 

 Wegańskie ciasto drożdżowe z węgierkami i kruszonką
 
Składniki (na kwadratową formę 21 x 21 cm):
 
Ciasto
  • 330 g mąki
  • 7 g suchych drożdży
  • szczypta soli
  • 110 g cukru
  • 200 ml mleka sojowego (lub innego roślinnego), lekko podgrzanego
  • 30 ml oleju rzepakowego
  • 300 g śliwek węgierek (waga przed wypestkowaniem), przekrojonych na pół
Kruszonka
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki cukru
 

Mąkę przesiać do misy miksera razem z drożdżami i solą. Dodać cukier i mleko. Wyrobić końcówką hakiem, dodając pod koniec olej. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 1 1/2 - 2 h, aż ciasto podwoi swoją objętość.
 
W międzyczasie w miseczce wymieszać składniki na kruszonkę. Z masy ulepić placek, zawinąć go w folię spożywczą i schłodzić w lodówce.
 
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, rozkładając je równo na dnie mokrymi dłońmi.
 
Połówki węgierek ułożyć na wierzchu ciasta. Owoce posypać kawałkami kruszonki.
 
Piec przez ok. 30 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 st., do tzw. suchego patyczka.
 
Tadam!
 
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger