23.8.16

Pyszna jaglanka z karmelizowanymi bananami

Jak już kiedyś wspominałam, kasza jaglana nie należy do moim ulubionych produktów. Staram się ją jednak jeść ze względu na jej prozdrowotne właściwości. Tym razem postanowiłam przygotować jaglankę z karmelizowanymi bananami i okazało się to strzałem w dziesiątką! Taką wersję mogłabym jeść codziennie. Owoce podsmażone na maśle z brązowym cukrem oraz kasza nasiąknięta tym słodkim  karmelowym sosikiem... Pycha! 


Jaglanka z karmelizowanymi bananami

Składniki (na 1 porcję):
  • 1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 2/3 szklanki wody dobrej jakości
  • 2 banany
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka brązowego cukru

Kaszę jaglaną dobrze wypłukać na sitku pod bieżącą wodą. Wsypać do garnuszka i prażyć na suchym dnie do momentu, aż zacznie wydzielać orzechowy zapach. Zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez ok. 10 min., aż kasza wchłonie płyn i zrobi się miękka. Odstawić na chwilę, żeby odpoczęła.

W międzyczasie na patelni rozpuścić masło z cukrem. Dodać przekrojone na  cztery części (wzdłuż i wszerz) banany. Smażyć je po ok. 4 min. z każdej strony, aż zmiękną.

Kaszę nałożyć na głęboki talerz. Na wierzchu ułożyć banany i polać karmelowym sosikiem.

Tadam!

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger