23.7.16

Proste ciasto z jagodami i mascarpone

Jagody zawładnęły moimi kubkami smakowymi! Mogłabym jeść wypieki z nimi codziennie. Z robienia jagodzianek zostało mi dość dużo owoców i serek mascarpone, dlatego szybko przerobiłam te dwa produkty na łatwe i pyszne ciasto. Wyszło bardzo delikatne, wilgotne i lekkie.


Proste ciasto z jagodami i mascarpone
 
Składniki (na tortownicę 23 cm):
  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 200 g serka mascarpone
  • 200 g mąki
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 100 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
  • 400 g jagód
 
Piekarnik rozgrzać do 180 st.
 
Jajka zmiksować z cukrem i mascarpone na gładką masę.
 
Mąkę przesiać z sodą oczyszczoną i solą i dodać do masy jajecznej. Dodać masło.
 
Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką tortownicy. Na wierzchu ułożyć jagody (podczas pieczenia część z nich opadnie na dno, ale kto by się przejmował;)).
 
Piec przez ok. 75 min., do tzw. suchego patyczka.
 
Tadam!
 
 
 
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger