29.7.16

Ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną (bez jajek)

Kto nie lubi pochrupać czasem ciasteczek?;) Zamiast kupować, lepiej zrobić je samemu. Ich przygotowanie - razem z pieczeniem - zajmie Wam jedynie 20 minut. Ciacha z tego przepisu wychodzą niesamowicie maślane i kruche, a kwaskowatość suszonej żurawiny przełamuje słodycz białej czekolady - niebiańskie połączenie!



Ciasteczka z białą czekoladą i suszoną żurawiną

Składniki (na 15 dużych sztuk):
  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 250 g mąki
  • 100 g białej czekolady
  • 70 g suszonej żurawiny

Piekarnik rozgrzać do 150 st. 2 blachy do pieczenia wyłożyć papierem.
Masło utrzeć z cukrem. Dodać mąkę.

Czekoladę pokroić na kawałki i dodać razem z żurawiną do masy.

Z ciasta ulepić kulki wielkości piłeczki pingpongowej i ułożyć na przygotowanych wcześniej blachach w sporych odległościach od siebie, każdą z nich rozgnieść lekko palcami.

Piec przez ok. 15 min., aż ciasteczka zrobią się złote.

Tadam!

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger