13.7.16

Choux au Craquelin - ptysie z kruszonką

Ostatnie dni były dosyć ciężkie i męczące. Spędziłam je, sprawdzając swoje siły jako cukiernica w restauracji Bazar Kocha przy ul. Mokotowskiej w Warszawie. A jak tam trafiłam? Wszystko zaczęło się od przeczytania wpisu z pytaniem na facebookowej grupie Warszawscy Blogerzy Kulinarni, czy jest ktoś zainteresowany zamienieniem blogosfery na prawdziwą cukiernię. Poszłam na rozmowę i zostałam przyjęta na tydzień próbny. Od wtorku do niedzieli wstawałam po 4 (dokładnie 4:12;)), żeby dotrzeć do pracy na 6. Przez ok. dziewięć godzin dziennie robiłam m.in. chleby, serniki, bezy, tartaletki, musy, kremy i galaretki. Poznałam nowe przepisy i techniki. I choć ta przygoda już się skończyła, wiele mnie nauczyła i dała do myślenia. Cieszę się, że skonfrontowałam swoje wyobrażenie o pracy w cukierni z tym, jak to wygląda naprawdę (a wygląda trochę inaczej). Uwielbiam piec, ale największą przyjemność sprawia mi to jednak w zaciszu własnej kuchni - gdy sama mogę wszystko zaplanować, korzystać z ulubionych przepisów i produktów, a nikt nie woła do mnie ciągle: Słoneczko, raz-dwa!;)

Te ptysie z kruszonką powstały jako wprawka do tego tygodnia wielkiej próby. Ciasto zaparzane robiłam pierwszy raz, ponieważ nigdy nie przepadałam za tego typu wypiekami, które zazwyczaj wypełnione są ciężkimi kremami. W mojej wersji ptysie nie mają żadnego śmietanowego czy budyniowego wnętrza, za to wierzch każdego przykrywa pyszna maślana kruszonka.



Choux au Craquelin - ptysie z kruszonką
(źródło: Patissiere made simple Edd Kimber)
 
Składniki (na ok. 20 małych sztuk):
 
Ciasto parzone
  • 60 g masła
  • 120 ml wody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 40 g mąki pszennej
  • 45 g mąki chlebowej
  • 2 duże jajka
Kruszonka
  • 75 g mąki pszennej
  • 75 g cukru
  • 60 g masła, pokrojonego w kostkę
 

Dzień wcześniej przygotować kruszonkę: w miseczce wymieszać mąkę z cukrem i dodać masło. Całość rozetrzeć między palcami, aż będzie przypominać okruchy chleba.  Masę uformować w kulę, a następnie rozwałkować na grubość 2 mm między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wsadzić na noc do lodówki.
 
Następnego dnia w rondelku zagotować na średnim ogniu: masło, wodę, sól i cukier. Na gotującą się wodę wsypać przesiane obie mąki i energicznie mieszać całość drewnianą łyżką. Ciasto powinno być szkliste i odchodzić od ścianek garnka. Przełożyć do misy miksera i miksować przez kilka minut.
 
Dodać jedno jajko i zmiksować do gładkości. Dodać kolejne jajko i również zmiksować do gładkości.
 
Na papierze do pieczenia narysować 20 okręgów o średnicy 4 cm, z kruszonki wyciąć 20 kółek o takiej samej średnicy.
 
Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z okrągłą tylką o szerokości 1 cm i wyciskać je na wcześniej przygotowany pergamin. Na każdym ptysiu ułożyć kruszonkę.
 
Piec przez 25 - 30 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 st., aż kruszonka będzie złota.
 
Tadam!
 
 
 
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger