13.3.16

Sernik z ricotty z jabłkami

Już za dwa tygodnie Wielkanoc. Na świątecznym stole, prócz baby i mazurka, nie może zabraknąć też sernika. Jeśli znudziły Wam się tradycyjne ciasta serowe, w tym roku poczęstujecie swoją rodzinę wersją z ricotty z jabłkami i cynamonem. Gwarantuję, że wszyscy będą zachwyceni!



Sernik z ricotty z jabłkami
(źródło: Home Bake Eric Lanlard)
 
Składniki (na tortownicę 23 cm):
 
Spód
  • 200 g ciasteczek digestive (użyłam owsianych San Złotokłose)
  • 75 rozpuszczonego masła
Masa serowa
  • 2 kwaśne jabłka
  • 25 g masła
  • 1 łyżka Calvadosa (pominęłam)
  • 900 g sera ricotta (zużyłam 1 kg)
  • 150 g cukru
  • 50 g mąki
  • 6 jajek
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Ponadto
  • 1 duże deserowe jabłko
  • 25 g brązowego cukru
  • 1/4 łyżeczki cynamonu

Piekarnik rozgrzać do 180 st. Tortownicę natłuścić i wyłoży papierem do pieczenia.
 
Ciasteczka rozdrobnić w blenderze na proszek i wymieszać z masłem, wylepić spód tortownicy. Podpiec przez 10 min. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 170 st.
 
Kwaśne jabłka obrać i pokroić w małą kostkę. Na patelni rozpuścić masło i dodać jabłka, smażyć do uzyskania ładnego koloru. Wlać Calvados i podpalić, ostudzić.

Ser zmiksować z cukrem i mąką. Dodać po jednym jajku, cały czas miksując. Dodać cynamon i wanilię. Na koniec wmieszać jabłka.

Ciasto przelać na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć obrane i pokrojone na plasterki jabłko, posypać cukrem i cynamonem.

Piec przez ok. 1 1/4 h, do tzw. suchego patyczka.

Tadam!
 

zBLOGowani.pl

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger