7.3.16

Cynamonowy jabłecznik z rodzynkami

Smaczne ciasto do przygotowania na szybko. Ze sporą ilością  jabłek i rodzynek, pachnące cynamonem, maślane i wilgotne...


Cynamonowy jabłecznik z rodzynkami
 
Składniki (na tortownicę 23 cm):
  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 4 jajka
  • 200 g mąki
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g rodzynek
  • 600 g kwaśnych jabłek
 

Piekarnik rozgrzać do 180 st. Tortownicę natłuścić.
 
Masło zmiksować z cukrami. Dodać po kolei jajka, a następnie: mąkę, proszek do pieczenia i rodzynki.
 
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w średnią kostkę.
 
1/2 ciasta przełożyć do tortownicy. Ułożyć jabłka i przykryć pozostałym ciastem.
 
Piec przez 1 h, do tzw. suchego patyczka.
 
Tadam!

 
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger