19.2.16

Zimowy deser porzeczkowy dla dorosłych

Ten zimowy deser porzeczkowy powstał na imprezę moich rodziców. Wszystkim gościom smakował tak bardzo, że został nazwany Olamisu, a Ola (czyli ja) dostała wiele podziękowań;) 

Deser składa się z trzech warstw: biszkoptów nasączonych whiskey, kwaskowatego dżemu z czarnych porzeczek oraz kremu na bazie mascarpone i kremówki. Jest niesamowicie łatwy do zrobienia, a smakuje naprawdę nieziemsko!


Zimowy deser porzeczkowy dla dorosłych

Składniki (na naczynie 34 x 23 cm):
  • 5 łyżek (lub więcej) whiskey
  • ok. 300 ml wody
  • 24 podłużne biszkopty
  • 900 g dżemu z czarnych porzeczek
  • 1 kg sera mascarpone
  • 200 g śmietanki kremówki
  • 5 łyżek cukru pudru
  • płatki czekolady, kakao lub kolorowa posypka

W miseczce wymieszać whiskey z wodą. Biszkopty namoczyć w płynie i wyłożyć nimi dokładnie dno naczynia.

Na biszkoptach rozsmarować cały dżem.

Mascarpone zmiksować z kremówką i cukrem pudrem, do uzyskania kremu. Rozsmarować delikatnie na dżemie.

Wierzch naczynia przykryć folią spożywczą. Wstawić do lodówki na min. 2 h (lub całą noc).

Przed podaniem posypać czekoladą, kakao lub posypką.

Tadam!

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger