5.2.16

Zimowy deser malinowy

Iloma pączkami napełniliście wczoraj brzuchy?;) Tłusty Czwartek został w tym roku pominięty na Cukrach Prostych, ponieważ usmażyłam oponki z przepisu Elizy Mórawskiej, które  niestety nie nadawały się do jedzenia i zamiast na blogu, wylądowały w śmietniku. Ups.

Niedawno piekłam tort śmietankowo-malinowy na dziesiąte urodziny kuzyna i zostało mi trochę dżemu oraz mascarpone. Niewiele myśląc, zrobiłam szybki i łatwy deser, który okazał się przepyszny!
 
 

Zimowy deser malinowy

Składniki (na 2 słoiki po ok. 250 ml):
  • 1 małe opakowanie (250 g) serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 1/2 łyżki soku z malin, najlepiej domowego
  • 8 okrągłych biszkoptów
  • 8 łyżeczek dżemu malinowego, najlepiej domowego
  • kakao lub kolorowa posypka, opcjonalnie


Mascarpone wymieszać dokładnie z cukrem pudrem. W miseczce wymieszać wodę z sokiem malinowym. 

2 biszkopty namoczyć w płynie i położyć na dnie słoika. Przykryć 2 łyżeczkami dżemu i 2 czubatymi łyżeczkami mascarpone. Wszystkie warstwy powtórzyć jeszcze raz. 

Tak samo napełnić drugi słoik.

Słoiki zamknąć lub owinąć folią spożywcza i wstawić na kilka godzin do lodówki.

Przed podaniem posypać kakao.

Tadam!

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger