25.2.16

Ciasto czekoladowo-malinowe bez mąki

Czekolada i maliny to jeden z pyszniejszych duetów. Tym razem te dwa składniki spotkały się w fantastycznym cieście bez dodatku mąki. Jest łatwe do zrobienia, bardzo wilgotne i niezbyt słodkie.  Ostatnio piekłam je już kilka razy - tak wszystkim smakuje:) Bardzo polecam!


Ciasto czekoladowo-malinowe bez mąki

Składniki (na formę 25 x 25 cm lub tortownicę ok. 26 cm):
  • 300 g gorzkiej czekolady min. 70%
  • 300 g masła
  • 7 jajek, żółtka i białka oddzielnie
  • 245 g cukru
  • 345 g malin (mogą być mrożone, wcześniej rozmrożone)

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z masłem, ostudzić.

Żółtka zmiksować z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać stopniowo czekoladę z masłem.

Białka ubić na sztywno i dodać do ciasta łyżka po łyżce.

Na koniec wmieszać maliny.

Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy.

Piec przez 45 min. w piekarniku rozgrzanym do 170 st.

Tadam!



Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger