7.1.16

Chelsea Buns - angielskie drożdżówki z rodzynkami

W zimowe dni uwielbiam piec drożdżowe wypieki. Ich zrobienie jest czasochłonne, więc to dobra wymówka, żeby zaszyć się w cieplutkiej kuchni i nie wychodzić na mróz;)

Historia Chelsea buns, czyli angielskich drożdżówek z rodzynkami, sięga aż XVIII w. Gdy po raz pierwszy upieczono je w Old Chelsea Bun House podobno 50 tys. Londyńczyków stanęło w kolejkę, żeby je kupić. Wcale nie dziwię się temu tłumowi, ponieważ te bułeczki są naprawdę pyszne! Puszyste ciasto drożdżowe, nadzienie z masła, cukru i rodzynek oraz lepka glazura to naprawdę smakowita kombinacja (choć najlepsza w dniu pieczenia).


Chelsea Buns - angielskie drożdżówki z rodzynkami
  
Składniki (na 12 sztuk):
  
Ciasto
  • 500 g mąki chlebowej
  • 7 g (1 torebka) drożdży instant
  • 70 g cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 ml mleka, lekko podgrzanego
  • 40 masła, roztopionego
Nadzienie
  • 30 g masła, rozpuszczonego
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 100 g rodzynek
Glazura
  • 3 łyżki wody
  • 2 1/2 łyżki cukru

Do misy miksera przesiać mąkę z drożdżami. Dodać po kolei: cukier, sól, mleko i masło - zagnieść przy pomocy końcówki-haka na gładkie, dosyć zbite ciasto. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce (lub do piekarnika rozgrzanego do 40 st.) na ok. 1 1/2 h lub do podwojenia objętości ciasta. 
 
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko zagnieść. Rozwałkować je na stolnicy lekko oprószonej mąką na kwadrat o boku 30 cm. Wierzch posmarować rozpuszczonym masłem, zostawiając ok. 1 /2 cm wolnego  od krawędzi ciasta. Posypać cukrem, a potem rodzynkami. Zwinąć jak roladę i pokroić ostrym nożem na 12 równych plastrów. Ułożyć je rozcięciem do góry w natłuszczonej prostokątnej blaszce 32 x 22 cm. Odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce na ok. 30 min. 
 
Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 st. przez ok. 20 min., aż drożdżówki będą mocno złote.
  
Przygotować glazurę: wodę z cukrem doprowadzić do wrzenia i gotować przez 3 min., do uzyskania syropu. Posmarować jeszcze ciepłe drożdżówki.
 
Tadam!
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger