4.11.15

Klasyczne magdalenki

Kolejny raz wyruszyłam (nie wstając co prawda sprzed komputera) na poszukiwania idealnego przepisu na magdalenki, czyli moje ulubione francuskie ciastka w kształcie muszelek. Tym razem skorzystałam z rad Davida Lebovitza - amerykańskiego cukiernika mieszkającego na stałe w Paryżu. Radzi on, żeby przed pieczeniem wsadzić metalową formę do magdalenek na jakiś czas do lodówki, a także schłodzić masę na ciastka. Takie zabiegi mają spowodować, że magdalenki będą bardziej puszyste i urośnie im charakterystyczny garb. Muszę przyznać, że ciastka wyszły wyjątkowo pyszne! Maślane, delikatne i o zupełnie innej (lepszej) konsystencji niż te z wcześniejszych przepisów. Zdecydowanie jestem coraz bliżej mojego magdalenkowego ideału;)


Klasyczne magdalenki

Składniki (na 14 sztuk):
  • 60 g cukru
  • 2 jajka
  • 70 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
  • 60 g mąki, przesianej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia, przesianego
  • szczypta soli

Formę do magdalenek wsadzić do lodówki na min. 1 h. przed pieczeniem.

Cukier miksować z jajkami przez ok. 5 min. Dodać masło oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na min. 1 h (masa może chłodzić się do 12 h). 

Schłodzoną formę dokładnie spryskać olejem w spreju lub wysmarować masłem i oprószyć mąką. W każde wgłębienie nałożyć po czubatej łyżeczce masy. 

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez 12 - 15 min., aż magdalenki będą złote.

Bon apetit!

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger