19.11.15

Ciasto z białej czekolady jak mus

To ciasto z białej czekolady należy do tych brzydkich, ale za to pysznych i niecodziennych. Choć jest pieczone, ma bardzo intrygującą konsystencję - z wierzchu chrupiące, w środku skrywa delikatny, rozpływający się w ustach mus czekoladowy. Wypiek idealny na poprawę humoru - do zajadania prosto z formy, leżąc w łóżku i oglądając np. Muminki (no to się wydało, co robiłam wczoraj:)).


Ciasto z białej czekolady jak mus

Składniki (na tortownicę 18 cm):
  • 120 g masła
  • 200 g białej czekolady
  • 2 jajka
  • 120 g cukru
  • 4 łyżki mąki


120 g czekolady rozpuścić razem z masłem w kąpieli wodnej, ostudzić. 80 g czekolady pokroić na kawałki, odstawić na bok.

Jajka zmiksować z cukrem. Dodać ostudzoną masę czekoladowo-maślaną, a następnie mąkę i pokrojoną czekoladę.

Przelać do tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez ok. 40 min., aż na wierzchu zrobi się twarda skórka.

Kroić, gdy ciasto całkowicie ostygnie.

Tadam!


 Moje wypieki. Wielki powrót

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger