2.10.15

Najprostsze ciasto ze śliwkami i czekoladą

Pierwszy w tym sezonie przepis z wykorzystaniem śliwek. Świetna propozycja dla wszystkich zabieganych, którzy nie mają czasu na przeglądanie książek kucharskich czy blogów kulinarnych w poszukiwaniu szybkich i sprawdzonych receptur na wypieki. Wystarczy zapamiętać, że podstawowe składniki, czyli mąkę, cukier i masło, dodajemy w takich samych proporcjach. Prosto i pysznie.


Najprostsze ciasto ze śliwkami i czekoladą

Składniki (na tortownicę 23 cm):
  • 200 g masła, miękkiego 
  • 200 g cukru
  • 4 jajka, rozkłócone 
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100 g mlecznej czekolady (może być też gorzka, deserowa lub biała), pokrojonej na kawałki
  • 500 g śliwek węgierek (waga przed wypestkowaniem), wypestkowanych i przepołowionych

Piekarnik rozgrzać do 180 st.

Masło zmiksować z cukrem, aż będzie jasne i puszyste. Stopniowo dodać jajka. Mąkę przesiać z sodą i stopniowo dodać do masy maślanej. Na koniec dodać czekoladę. 

Ciasto przełożyć do natłuszczonej tortownicy. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek.

Piec przez ok. 45 min., do tzw. suchego patyczka.

Tadam!



Czas na śliwki
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger