18.10.15

Drożdżówki z Nutellą

Kolejny weekend, kolejne wspólne blogerskie Wypiekanie na śniadanie. Tym razem wszyscy piekliśmy efektowne drożdżówki z Nutellą. Bułeczki są dosyć łatwe do zrobienia i wychodzą całkiem smaczne. Ciasto jest mięciutkie, puszyste i mało słodkie, a w jego wnętrzu znajdziemy nadzienie z najpopularniejszego kremu orzechowo-czekoladowego. 




Drożdżówki z Nutellą
(źródło przepisu)

Składniki (na ok. 15 sztuk):
  • 80 g rozpuszczonego masła
  • 1 szklanka mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1/2 kg mąki
  • 80 g cukru
  • szczypta soli
  • ok. 15 czubatych łyżeczek Nutelli
  • białko jajka do posmarowania drożdżówek

Rozpuszczone masło i mleko lekko pogrzać. Rozpuścić w mieszaninie drożdże. Dodać: mąkę, cukier i sól. Całość zagnieść rękoma lub mikserem z końcówką-hakiem. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na 1 - 2 h (wstawiłam miskę przykrytą ściereczką do piekarnika rozgrzanego do 40 st. na 1 1/2 h).

Wyrośnięte ciasto cienko rozwałkować i wyciąć z niego prostokąty o wymiarach 14 x 10 cm (wycięłam z tekturki prostokąt 14 x 10 cm i przykładałam szablon do ciasta). Na 1/3 długości każdego prostokąta naciąć paski. W miejscu bez pasków nałożyć czubatą łyżeczkę Nutelli, zamknąć po bokach i zawinąć całość w rulon. Posmarować białkiem.


Piec przez 10 min. w piekarniku rozgrzanym do 220 st. lub 25 min. w 180 st.

Tadam!



W akcji Wypiekanie na śniadanie - drożdżówki z Nutellą udział wzięły:


Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger