1.9.15

Sok (syrop) malinowy na zimę

Wiecie, że w sklepowym soku (syropie) malinowym nie ma więcej niż 3% tych pysznych owoców?! Znajdziemy w nim za to m.in. niezdrowy syrop glukozowo-fruktozowy, sztuczne aromaty i syntetyczne barwniki. Może zatem warto przygotować go samemu?



Od kilku już lat obiecywałam sobie, że zrobię sok z malin... Udało się dopiero teraz. Nie wiem, dlaczego tyle zwlekałam, jego zrobienie jest bowiem bardzo łatwe. Aby przygotować syrop w domu, wystarczy zasypać maliny cukrem, poczekać trzy dni, a potem odcedzić płyn i krótko zagotować. Popełniłam jednak jeden błąd - idąc za radą z Pytania na śniadanie, maliny i cukier użyłam w proporcji 1:1. Słodzidła okazało się za dużo, sporo zostało na dnie słoików, a sok i tak był już wystarczająco słodki - dlatego przepis podaję już na zmniejszoną ilością. Z 1 kg malin wyszło mi ok. 800 ml soku, który następnie pasteryzowałam, aby doczekał do zimy.

Jeśli lubicie dodawać syrop malinowy do herbaty lub budyniu, to biegnijcie po owoce i do roboty!;)


Sok (syrop) malinowy na zimę

Składniki:
  • 1 kg malin
  • ok. 700 g cukru



Przebrane maliny i cukier wsypać warstwowo do słoika, czyli maliny zasypać cukrem, na to znów maliny, cukier itd. (ostatnią warstwą powinien być cukier). Słoik przykryć ściereczką i odstawić na ok. 3 dni, aż maliny puszczą sok.

Po tym czasie najlepiej najpierw przygotować, czyli wyparzyć słoiki. Najłatwiej zrobić to wstawiając je do zimnego piekarnika, który należy następnie rozgrzać do 120 st. Słoiki wypiekać przez ok. 20 min. 

Gdy słoiki wyparzają się w piekarniku, można zająć się sokiem - maliny należy dobrze odcedzić, zlewając sok wraz z cukrem do garnka. Sok doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu jeszcze przez 3 min. 

Przelać gorący sok do gorących słoików (uważając, żeby się nie oparzyć!), zakręcić i znów wstawić do piekarnika (cały czas rozgrzanego do 120 st.) i pasteryzować przez ok. 20 min. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i zostawić w nim słoiki z sokiem do całkowitego ostygnięcia.

I gotowe!


Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger