21.8.15

Sernik kawowy z wiśniami

Uff, nareszcie można włączyć piekarnik bez strachu przed upieczeniem przy okazji własnej osoby. Ten sernik kawowy z wiśniami powstał na specjalne zamówienie mojego Taty, który obchodził w poniedziałek imieniny i chciał z tej okazji zanieść coś słodkiego do pracy. Niestety więc nie miałam możliwości spróbowania swojego dzieła ani zrobienia zdjęcia jego wnętrza. Zostałam jednak zapewniona, że sernik wszystkim bardzo smakował i zniknął raz-dwa;)


*Dobre rady dotyczące pieczenia idealnego sernika:
  • wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
  • po upieczeniu: lekko uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić w nim sernik do całkowitego ostygnięcia (ok. 2 1/2 h)
  • ostudzony sernik wsadzić na 4 - 6 h (a najlepiej na całą noc) do lodówki, aby stężał


Sernik kawowy z wiśniami

Składniki (na tortownicę 26 cm):

Spód
  • 180 g herbatników kakaowych
  • 50 g masła, rozpuszczonego
Masa serowa
  • 1 kg sera w wiaderku
  • 330 g jogurtu greckiego
  • 150 g cukru
  • 4 jajka
  • 45 g masła
  • 3 łyżki kawy w proszku
Ponadto
  • 500 g wiśni (waga przed wydrylowaniem), wydrylowanych

Piekarnik rozgrzać do 180 st. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i oprószyć mąką.

Przygotować spód ciasta. Herbatniki pokruszyć wałkiem lub w malakserze i połączyć z roztopionym masłem. Wylepić nimi spód tortownicy i podpiec przez 12 min. Wyjąć z piekarnika i zmniejszyć jego temperaturę do 170 st.

Ser i jogurt zmiksować z cukrem. Miksując, dodawać po jednym jajku. Potem dodać masło i kawę. Masę wlać na podpieczony spód. Na wierzch wyłożyć wiśnie.

Piec przez 50 - 60 min.

Tadam!

Letnie owoce
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger