Uff, nareszcie można włączyć piekarnik bez strachu przed upieczeniem przy okazji własnej osoby. Ten sernik kawowy z wiśniami powstał na specjalne zamówienie mojego Taty, który obchodził w poniedziałek imieniny i chciał z tej okazji zanieść coś słodkiego do pracy. Niestety więc nie miałam możliwości spróbowania swojego dzieła ani zrobienia zdjęcia jego wnętrza. Zostałam jednak zapewniona, że sernik wszystkim bardzo smakował i zniknął raz-dwa;)
*Dobre rady dotyczące pieczenia idealnego sernika:
- wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- po upieczeniu: lekko uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić w nim sernik do całkowitego ostygnięcia (ok. 2 1/2 h)
- ostudzony sernik wsadzić na 4 - 6 h (a najlepiej na całą noc) do lodówki, aby stężał
Sernik kawowy z wiśniami
Składniki (na tortownicę 26 cm):
Spód
- 180 g herbatników kakaowych
- 50 g masła, rozpuszczonego
- 1 kg sera w wiaderku
- 330 g jogurtu greckiego
- 150 g cukru
- 4 jajka
- 45 g masła
- 3 łyżki kawy w proszku
- 500 g wiśni (waga przed wydrylowaniem), wydrylowanych
Piekarnik rozgrzać do 180 st. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i oprószyć mąką.
Przygotować spód ciasta. Herbatniki pokruszyć wałkiem lub w malakserze i połączyć z roztopionym masłem. Wylepić nimi spód tortownicy i podpiec przez 12 min. Wyjąć z piekarnika i zmniejszyć jego temperaturę do 170 st.
Ser i jogurt zmiksować z cukrem. Miksując, dodawać po jednym jajku. Potem dodać masło i kawę. Masę wlać na podpieczony spód. Na wierzch wyłożyć wiśnie.
Piec przez 50 - 60 min.
Tadam!
Przygotować spód ciasta. Herbatniki pokruszyć wałkiem lub w malakserze i połączyć z roztopionym masłem. Wylepić nimi spód tortownicy i podpiec przez 12 min. Wyjąć z piekarnika i zmniejszyć jego temperaturę do 170 st.
Ser i jogurt zmiksować z cukrem. Miksując, dodawać po jednym jajku. Potem dodać masło i kawę. Masę wlać na podpieczony spód. Na wierzch wyłożyć wiśnie.
Piec przez 50 - 60 min.
Tadam!