27.8.15

Drożdżowe bez wyrabiania z wiśniami (bez laktozy)

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania to świetna propozycja dla wszystkich leniuchów, którym nie chce się brudzić rąk;) Wszystkie składniki wystarczy ułożyć warstwami w misce, poczekać aż drożdże zrobią swoje i całość wymieszać. Taka drożdżówka, choć smakuje inaczej niż wersja tradycyjna, jest równie smaczna - bardziej wilgotna, z olejem zamiast masła. Jeśli zastąpimy krowie mleko roślinnym, otrzymamy wersję bez laktozy - idealną dla alergików.


Ciasto drożdżowe bez wyrabiania z wiśniami (bez laktozy)

Składniki (na tortownicę 23 cm):
  • 35 g świeżych drożdży
  • 200 g cukru
  • 250 ml mleka roślinnego, lekko podgrzanego
  • 200 ml oleju roślinnego
  • 3 jajka, roztrzepane
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 440 g mąki
  • 500 g wiśni (waga przed wydrylowaniem), wydrylowanych

Drożdże rozkruszyć do miski, zasypać cukrem i zalać mlekiem. Następnie wlać: olej, jajka i wanilię. Na koniec prosto do miski przesiać mąkę. Odstawić w ciepłe do wyrastania na 2 1/2 - 3 h. 

Po tym czasie całość zmiksować - powstanie gładkie, lejące się ciasto.

Ciasto przelać do spryskanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Na wierzchu ułożyć wydrylowane wiśnie (podczas pieczenia mogą zapaść się w cieście).

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez 45 - 50 min.

Tadam!

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger