30.5.15

Sernik czekoladowy z truskawkami

W czasie gdy ja leżałam na tureckiej plaży, wszystkie warzywniaki w Polsce zdążyły zapełnić się truskawkami. Te cudownie czerwone owoce idealnie komponują się z czekoladą, dlatego dziś zapraszam na sernik z Goplaną i truskawkami właśnie. Jest jedwabisty, mało słodki, wręcz wytrawny, o bardzo kremowej konsystencji i składa się z czterech warstw: spodu z kakaowych ciasteczek, truskawek, masy serowej i jeszcze raz truskawek - bo ich nigdy za wiele;)
 


Sernik czekoladowy z truskawkami

Składniki (na tortownicę 26 cm):

Spód
  • 260 g ciasteczek lub herbatników kakaowych
  • 50 g masła, rozpuszczonego
Masa serowa
  • 1 kg sera do serników
  • 250 g sera mascarpone
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1 budyń (47 g) z prawdziwą wanilią
  • 5 jajek
  • 2 tabliczki (180 g) gorzkiej czekolady Goplana, roztopionej w kąpieli wodnej i ostudzonej
Ponadto
  • 700 g truskawek, umytych, pozbawionych szypułek i przekrojonych na pół

*Dobre rady dotyczące pieczenia idealnego sernika:
  • wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
  • po upieczeniu: lekko uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić w nim sernik do całkowitego ostygnięcia (ok. 2 1/2 h)
  • ostudzony sernik wsadzić na 4 - 6 h (a najlepiej na całą noc) do lodówki, aby stężał

Piekarnik rozgrzać do 180 st. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i oprószyć mąką.

Przygotować spód ciasta. Ciasteczka pokruszyć wałkiem lub w malakserze i połączyć z roztopionym masłem. Wylepić nimi spód tortownicy i podpiec przez 10 min. Wyjąć z piekarnika i zmniejszyć jego temperaturę do 160 st.

Sery zmiksować z cukrem. Miksując, dodawać po jednym jajku. Dodać budyń i roztopioną czekoladę.


1/3 truskawek ułożyć na podpieczonym spodzie i wlać masę serową. Na wierzchu ułożyć pozostałe truskawki.

Piec przez 60 - 65 min.

Smacznego!


    Z czekoladową nutą




      Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger