17.5.15

Najprostsze ciasto świata (z truskawkami)

Nareszcie są polskie truskawki! Czekałam, czekałam i w końcu doczekałam się. Rozpoczyna się mój ulubiony czas w roku - stragany powolutku zapełniają się krajowymi letnimi owocami: malinami, czereśniami, morelami... Dziś Światowy Dzień Pieczenia, więc na szybko, będąc już jedną nogą na wakacjach (od jutra plażowanie i zajadanie tureckiej baklavy i halvy;)), upiekłam tzw. najprostsze ciasto świata. Jest to wypiek powstający raz-dwa ze składników, które każdy z nas ma zawsze w domu. Wystarczy je tylko szybko zmiksować, a wierzch ciasta posypać wybranymi owocami.



 
Najprostsze ciasto świata
(źródło: Ciasta, ciastka i takie tam Agata Królak)

Składniki (na tortownicę ok. 23 cm, zrobiłam z połowy podanych składników w tortownicy 18 cm):
  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 1 niepełna szklanka cukru (może być pół na pół białego i brązowego)
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g wybranych owoców, pokrojonych (u mnie truskawki)
  • 2 garście płatków migdałów, opcjonalnie

Piekarnik rozgrzać do 170 st. Tortownicę wysmarować masłem i oprószyć mąką.
 
Jajka, olej, cukry, mąkę i proszek do pieczenia zmiksować razem. Ciasto przełożyć do formy. Na wierzchu ułożyć truskawki. Posypać płatkami migdałów.
 
Piec przez ok. 50 min.

Smacznego!


English version

The Easiest Cake in the World

Ingredients (23 cm round springform tin):
  • 4 eggs
  • 1 cup oil
  • 3/4 cup sugar
  • 1 packet vanilla sugar
  • 2 cups cake flour
  • 2 heaping tsp baking powder
  • 500 g selected fruits (strawberries, apples, raspberries etc.)
  • 2 handfuls of almond flakes, optional

Preheat the oven to 170 C. Grease the cake tin with butter and sprinkle with flour.

Mix together eggs, oil, sugars, flour and baking powder. Pour the batter into prepared tin. Arrange the fruits on top and sprinkle with almond flakes.

Bake for 50 mins.

Enjoy!




Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger