16.4.15

Wegańskie czekoladki (z 3. składników)

Ostatnio piekę tyle ciast na zamówienie dla rodziny i znajomych ze sprawdzonych przepisów, że nie mam siły ani ochoty na wymyślanie nowych, które mogłabym opublikować na blogu. Przypomniałam sobie, że dawno temu kupiłam silikonowe foremki do czekoladek i postanowiłam zrobić łatwe i szybkie wegańskie pralinki. Do ich przygotowania potrzebne są tylko trzy składniki: olej kokosowy, kakao i syrop klonowy. Są zaskakująco smaczne, choć moim zdaniem nic nie zastąpi prawdziwej mlecznej czekolady. I dlatego raczej nie zostanę weganką;) 


Wegańskie czekoladki

Składniki (na ok. 12 sztuk):
  • 1/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego
  • 1/4 szklanki kakao
  • 3 łyżki syropu klonowego

Wszystkie składniki wymieszać razem. Masę przelać do silikonowych foremek. Wsadzić do lodówki na kilka godzin lub do zamrażarki na 30 min. Ze względu na zawartość oleju kokosowego czekoladki należy przechowywać zawsze w lodówce, inaczej szybko miękną.

Smacznego!

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger