30.4.15

Wegańskie bezglutenowe muffiny bananowe

Niedawno dostałam bardzo trudne zadanie, żeby upiec coś słodkiego dla małego alergika. To nie lada wyzwanie przygotować pyszne muffiny bez: glutenu, jajek, czekolady, orzechów, większości owoców, mleka krowiego i koziego. Po długim namyśle i sprawdzeniu wszystkich produktów, upiekłam babeczki bananowe z mąki ryżowej. Na szczęście wyszły puszyste, wilgotne i smaczne.



Wegańskie bezglutenowe muffiny bananowe

Składniki (na 5 sztuk):
  • 125 g mąki ryżowej
  • 30 g cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki siemienia lnianego namoczonego i napęczniałego w 1 1/2 łyżki gorącej wody
  • 125 ml mleka sojowego
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 1 banan, rozgnieciony widelcem

Piekarnik rozgrzać do 190 st.
W jednej misce wymieszać suche składniki (mąkę, cukier i sodę), a w drugiej mokre (siemię lniane, mleko, olej i banana). Połączyć zawartość obu naczyń. Masę nałożyć do papilotek.
Piec ok. 20 min., do tzw. suchego patyczka.

Smacznego!


English version

Vegan Gluten-Free Banana Muffins

Ingredients (makes 5):
  • 125 g rice flour
  • 30 g sugar
  • 1 tsp baking soda
  • 3/4 tsp flaxseed mixed with 1 1/2 tbsp hot water
  • 125 ml soya milk
  • 50 ml rapeseed oil
  • 1 banana, mashed

Preheat the oven to 190 C.
In one bowl mix all dry ingredients (flour, sugar and soda), in a second bowl  - all wet igredients (flexseed, milk, oil ad banana). Mix the wet mixture into the dry ingredients, until just combined. Spoon the batter into a muffins papers.

Bake for about 20 mins, until a skewer inserted into one of the muffins comes out clean.

Enjoy!


Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger