2.4.15

Babka piaskowa

W te Święta mam do upieczenia 12 ciast, w tym babkę piaskową. To niby łatwe ciasto. Niby. Aby wyszło, wystarczy przestrzegać trzech prostych zasad: wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, mąkę należy przesiać, a także należy miksować tylko do połączenia się składników. Pierwszą babkę piekłam z przepisu z Moich Wypieków - klik! i niestety zaliczyłam poważną wpadkę cukierniczą. Wyszedł zakalec. Niezrażona porażką (choć mocno wkurzona) zrobiłam jeszcze jedno ciasto, tym razem z przepisu siostry mojej Babci. Ta babka wyszła bardzo smaczna, puszysta i na szczęście bez zakalca. Taka prawdziwa piaskowa. Niestety krzywo wyrosła, przez co straciła na wyglądzie, ups;)


Babka piaskowa
(źródło: siostra mojej Babci;))

Składniki:
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 masło
  • 1 1/2 łyzeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek, żółtka i białka oddzielnie
  • szczypta soli

Piekarnik rozgrzać do 170 st. (choć następnym razem rozgrzeję do 160 st.).
 
Żółtka zmiksować z cukrem i masłem. Mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać razem i dodać do masy maślanej. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać do ciasta. Ciasto przelać do natłuszczonej formy.
 
Piec przez ok. 60 min., do tzw. suchego patyczka.
 
Smacznego!


Wielkanocne Smaki - edycja V
 






Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger