15.3.15

Mazurek malinowy z bezami

Już za trzy tygodnie Wielkanoc! Mam wrażenie, że jeszcze nie opadł kurz z przyprawy korzennej po Bożym Narodzeniu, a już trzeba myśleć o przepisach na mazurki i baby, które zachwycą całą rodzinę. Swoje przygotowania zaczynam od przepysznego mazurka malinowego z bezami. Klasyczne kruche ciasto 3:2:1 (3:2:1 oznacza stosunek proporcji mąki, masła i cukru) komponuje się wręcz idealnie z kwaskowatym dżemem z malin i słodkimi, chrupiącymi bezami. Ciasto można zagnieść wieczorem przed pieczeniem, a bezy upiec nawet wcześniej.


Mazurek malinowy z bezami
 
Składniki (na kwadratową formę 25 cm lub jeszcze większą):
 
Kruche ciasto
  • 300 g mąki krupczatki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 3 żółtka
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, zawinąć w folię spożywczą i wsadzić do lodówki na min. 30 min. (lub całą noc). Oddzielić 1/4 schłodzonego ciasta i odłożyć na bok. Pozostałą częścią wylepić spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Z odłożonej wcześniej części uformować wałeczki grubości palca i ułożyć dookoła spodu tak, aby powstały jego wypukłe brzegi, docisnąć. Ciasto nakłuć w kilkunastu miejscach widelcem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. przez ok. 20 min., na złoty kolor.

Bezy
  • 1 białko
  • szczypta soli
  • 60 g cukru pudru
Białka ubić z solą na sztywno na wysokich obrotach miksera. Pod koniec dodawać partiami cukier. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (można też nakładać ją po prostu łyżką, bezy i tak potem rozkruszymy). Piec w 150 st. przez ok.65 min. (im dłuższy czas pieczenia, tym bezy będą bardziej kruche, bez ciągnącego się środka). Bezy można przechowywać kilka dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Ponadto
  • 280 g dżemu malinowego
Ostudzone ciasto posmarować dżemem malinowym. Na wierzch rozkruszyć bezy.

Smacznego!




Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger